Şeful serviciilor de informaţii externe ale preşedintelui rus Vladimir Putin a avertizat joi Statele Unite că sprijinul occidental pentru Ucraina va transforma conflictul într-un "al doilea Vietnam" care va bântui Washingtonul în anii următori, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ucraina se va transforma într-o "gaură neagră" care va absorbi din ce în ce mai multe resurse şi oameni", a declarat Serghei Narîşkin, şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), într-un articol publicat în revista SVR. "În cele din urmă, SUA riscă să îşi creeze un "al doilea Vietnam", iar fiecare nouă administraţie americană va trebui să încerce să facă faţă acestei situaţii", a adăugat el.

Putin a trimis trupe în Ucraina la începutul anului trecut, declanşând un război care a ucis şi a rănit sute de mii de oameni şi a dus la cea mai mare confruntare dintre Rusia şi Occident din ultimele şase decenii. Occidentul a acordat Ucrainei peste 246 de miliarde de dolari în ajutoare şi arme, dar o contraofensivă ucraineană a eşuat, iar Rusia continuă să controleze puţin sub o cincime din teritoriul ucrainean.

Preşedintele american Joe Biden a avertizat că o confruntare directă NATO-Rusia ar putea declanşa al treilea război mondial şi a exclus în repetate rânduri trimiterea de soldaţi americani în Ucraina. Biden a pledat miercuri în faţa republicanilor pentru o nouă infuzie de ajutor militar pentru Ucraina. "Dacă Putin cucereşte Ucraina, nu se va opri acolo", a avertizat Biden, sugerând că Putin îşi va continua agresiunea prin atacarea unui aliat din NATO. Apoi, "vom avea ceva ce nu căutăm şi de care astăzi nu avem parte: trupe americane luptând împotriva trupelor ruseşti", a adăugat Biden.

Războiul din Vietnam a fost, de fapt, un conflict Est-Vest al Războiului Rece, în care Statele Unite au luptat alături de forţele din Vietnamul de Sud împotriva unui nord susţinut de puterile comuniste ale Chinei şi Uniunii Sovietice. Războiul, în care au fost ucise mai multe milioane de oameni, s-a încheiat în 1975 cu victoria Vietnamului de Nord şi cu o înfrângere ruşinoasă pentru Statele Unite, care au pierdut peste 58.000 de combatanţi proprii şi au stârnit o puternică mişcare anti-război în ţară.

"În cele din urmă, SUA riscă să îşi creeze un "al doilea Vietnam", iar fiecare nouă administraţie americană va trebui să încerce să facă faţă acestei situaţii".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.