Şeful NATO, Mark Rutte, a propus membrilor alianţei să crească cheltuielile pentru apărare la 3,5% din PIB şi să aloce încă 1,5% pentru cheltuieli mai ample legate de securitate, pentru a îndeplini cererea lui Donald Trump de a atinge un obiectiv de 5%, au declarat pentru Reuters persoane familiarizate cu această idee.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Propunerea lui Rutte ar putea permite preşedintelui SUA să-şi declare victoria la summitul NATO de la Haga din iunie, fără a angaja ţările europene şi Canada la o promisiune de 5% pentru cheltuielile militare, pe care mulţi o consideră imposibilă din punct de vedere politic şi economic.

Obiectivul actual al NATO în materie de cheltuieli pentru apărare este de cel puţin 2% din PIB, îndeplinit de 22 dintre cei 32 de membri ai săi. Însă liderii NATO afirmă că acest obiectiv nu mai este suficient, întrucât consideră Rusia o ameninţare mult mai mare după invazia din Ucraina din 2022.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Definiţia cheltuielilor care ar intra în categoria mai largă a cheltuielilor legate de apărare ar urma să fie încă convenită. Oficialii au declarat că acestea ar putea include cheltuieli pentru modernizarea drumurilor şi podurilor pentru a sprijini transportul vehiculelor militare grele.

Întrebată dacă NATO poate confirma că Rutte a făcut această propunere, purtătoarea de cuvânt a NATO, Allison Hart, nu a răspuns direct. Ea a spus că Rutte „a afirmat în repetate rânduri că este necesară o creştere a cheltuielilor pentru apărare pentru a îndeplini obiectivele de capacitate pe care aliaţii le vor conveni în curând şi pentru a asigura o repartizare mai echitabilă a sarcinilor între aliaţi”.

„Este probabil ca acest lucru să implice nu numai investiţii mai mari în apărare, în conformitate cu definiţiile convenite de NATO, ci şi investiţii suplimentare în domenii conexe, precum infrastructura şi rezilienţa”, a admis Hart . „Secretarul general lucrează în strânsă consultare cu aliaţii pentru a pregăti deciziile în acest sens pentru summitul nostru de la Haga”, a afirmat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.