Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, anunţă joi înlocuirea şefului serviciilor de informaţii Hossein Taeb, aflat în post de 12 ani, cu generalul Mohammad Kazemi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Şeful Gardienilor Revoluţiei, generalul Hossein Salami l-a numit pe generalul Mohammad Kazemi la conducerea serviciilor de informaţii”, anunţă într-un comunicat un purtător de cuvânt al Gardienilor revoluţiei, Ramezan Sharif.

Generalul Salami l-a numit pe Hossein Taeb, care este un cleric, drept consilier al său, se arată în comunicat.

Înlocuirea şefului serviciilor de informaţii ale Gardienilor - un corp desemnat drept ”terorist” de către Statele Unite - are loc în contextul în care un număr de membri ai aripii ideologice a armatei iraniene au fost asasinţi în ultimele săptămâni.

La 13 iunie, Ali Kamani, un membru al Diviziei aerospaţiale a Gradienilor Revoluţiei, a fost ucis într-o misiune în Khomein, în provncia Markazi (centru), au anunţat într-un comunicat Gardienii Revoluţiei, fără să ofere alte informaţii.

Mai înainte, tot în iunie, colonelul Ali Esmailzadeh, comandantul Unităţii de Operaţiuni Externe a Gardienilor Revoluţiei - Forţa Qods - a murit ”într-un accident la domiciliu”, potrivit agenţiei oficiale iraniene de presă Irna.

Iranul şi Israelul poartă un război din umbră de ani de zile, însă tensiunile au crescut în urma unei serii de incidente foarte mediatizate, pe care Teheranul le atribuie Israelului.

La 22 mai, colonelul Gardienilor Revoluţiei Sayyad Khodai, în vârstă de 50 de ani, a fost asasinat la locuinţa sa, în estul Teheranului, de către atacatori pe motocicletă, care au tras în el în cinci rânduri.

Potrivit televiziunii de stat iraniene, Khodai era membru al Forţei Qods şi era ”cunoscut” în Siria, unde Iranul a desfăşurat ”consilieri militari”.

Gardienii Revoluţiei îl prezintă pe Khodai drept un ”apărător al sanctuarului” - o expresie prin care sunt desemnaţi cei care lucreazăîn contul Teheranului în Siria sau Irak.

Ei au acuzat ”sionişti” de faptul că se află în spatele acestui asasinat şi au ameninţat să-l răzbune.

Presa turcă scrie joi că au fost arestate opt persoane care ar fi făcut parte dintr-o celulă iraniană de informaţii care plănuia să ucidă turişti israelieni la Istanbul.

Israelul şi-a îndemnat săptămâna trecută cetăţenii să părăsească Turcia ”imediat”, din cauza unor ameninţări din partea unor agenţi iranieni.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.