Serhii Haidai, şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, declară că 80% din teritoriul regiunii se află sub controlul Rusiei. Dacă Ucraina nu rezistă, ”Rusia cu siguranţă nu se va opri aici şi va merge mai departe”, mai afirmă el. Din cei 350.000 de oameni care locuiau în Lugansk înainte de război, aproximativ 70.000 se mai află în prezent în regiune, situaţia fiind destul de ”disperată”, apreciază Haidai. Oficialul ucrainean acuză Rusia că minte constant şi susţine că dacă primesc echipamentul militar necesar, trupele ucrainene le pot învinge pe cele ruse, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Haidai a precizat pentru CNN că a doua fază a războiului a început, dar a avertizat că nu este încă o ”invazie completă şi totală”.

„Cu siguranţă ei (ruşii) se răspândesc mult. Ne-am stabilit apărarea în multe oraşe. Ei încearcă să încercuiască trupele noastre, au loc o mulţime de lucruri urâte acolo... dar nu au avut succes până acum. Procedăm corect distrugându-le echipamentul”, a mai spus el.

”Este o situaţie foarte gravă aici. Întregul teritoriu Lugansk este bombardat. Nu există un oraş în siguranţă... Înţelegem că guvernul rus va merge mai departe şi va distruge totul în cale. Ceea ce facem este să încercăm să evacuăm câţi mai mulţi oameni posibil”, a adăugat oficialul ucrainean.

El a spus că din cei 350.000 de oameni care locuiau în Lugansk înainte de război, aproximativ 70.000 se mai află în prezent în regiune.

”Cei mai mulţi oameni au plecat cu propriul vehicul, cu autobuzele naţionale sau cu voluntarii. Nu avem idee când vor fi înfiinţate coridoarele umanitare, dar evacuăm în fiecare zi. Ideea este că Rusia încalcă întotdeauna acordurile. Bombardamentele, în ciuda orelor de linişte, continuă”, a mai afirmat guvernatorul regional.

Haidai a continuat spunând că bombardamentele continue au distrus reţeaua de electricitate şi toate sursele de apă. Dintre cei 70.000 de oameni rămaşi, majoritatea stau în buncăre, pivniţe şi adăposturi.

”Este a doua lună în care toţi aceşti oameni trăiesc în esenţă în subteran. Încercăm să le furnizăm un fel de ajutor, încercând să le aducem instalaţii sanitare şi apă şi să ne asigurăm că nu mor de foame... nu există aproape nicio aprovizionare stabilă de gaze, aşa că situaţia este destul de disperată”, a adăugat el.

Comparând situaţia Luganskului cu cea a Mariupolului, Haidai a spus: ”Noi putem obţine ajutor, cel puţin, şi, de fapt, putem evacua oamenii. Dar bombardamentele au loc în fiecare zi până la căderea nopţii şi, în această privinţă, este o situaţie foarte similară cu cea a Mariupolului”.

”Avem nevoie de aviaţie, echipamente de apărare aeriană, o mulţime de sisteme UAV din partea SUA şi artilerie grea, cu foc de precizie, cu rază lungă de acţiune. Cred că evenimentele recente au arătat că mult lăudata armata rusă nu este (...) cum credeam noi, aşa că este posibil ca Forţele armate ale Ucrainei să o învingă dacă primesc acel echipament”, susţine Haidai.

”Ei (n.r. ruşii) mint tot timpul. Toată lumea ştie asta. Nimeni nu îi crede. Toată lumea ştie că un acord cu Rusia nu merită hârtia pe care este tipărit. Rusia este inamicul lumii întregi astăzi, nu doar al Ucrainei. Ambiţiile lor s-au răspândit mult mai departe de Ucraina”, a conchis el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.