Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a fost internat la ”terapie intensivă la Centrul Medical Militar Naţional Walter Reed”, din cauza unei probleme cu vezica, anunţă Pentagonul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lloyd Austin, aflat în centrul unui scandal după mai multe spitalizări secrete din cauza unui cancer de prostată, a fost internat duminică din cauza ”unei probleme urgente la vezică”, după care i-a delegat funcţiile adjunctei sle.

”În această (duminică) seara, în urma unei serii de teste şi evaluări, secretarul (Apărării) a fost internat la secţia de terapie intensivă a Centrului Medical Militar Naţional Walter Reed în vederea unor îngrijiri de susţinere şi unei observări strânse”, anunţă într-un comunicat Pentagonul.

”La acest moment este neclar cât timp va rămâne spitalizat secretarul Austin”, anunţă într-un domunicat doctorii John Maddox şi Gregory Chesnut.

”Actuala problemă cu vezica nu ar urma să-i afecteze restabilirea completă prevăzută. Prognosticul său cu privie la cancer rămâne excelent”, anunţă medicii.

Începând de duminică, de la ora locală 17.22 (luni, 0.22, ora României), secretara adjunctă a Apărării Kathleen Hicks deţine funcţia de şefă a Pentagonului. Cu câteva ore mai înainte, Pentagonul a anunţat că Lloyd Austin ”s-a dus la spital cu sistemele de comunicaţii clasificate şi neclasificate necesare” pentru a-şi exercita funcţia.

Casa Albă şi Congresul au fost anunţare, dă asigurări Pentagonul.

Într-o conferinţă de presă, la 1 februarie, secretarul Apărării, în vârstă de 70 de ani, şi-a cerut scuze pentru că şi-a ţinut secret cancerul de prostată, care a provocat un scandal în ţară.

Este vorba despre un an electoral, iar America urmăreşte îndeaproape două războaie în desfăşurare, în Ucraina şi Fâşia Gaza.

Septuagenarul a fost operat şi spitalizat în două rânduri, în decembrie şi ianuarie, fără ca preşedintele american Joe Biden să ştie.

”A fost o greşeală”, a recunoscut secretarul în acea conferinţă de presă, la care mergea regid.

”Ar fi trebuit să-l informez pe preşedinte despre diagnosticul meu de cancer. Ar fi trebuit să spun echipei mele şi populaţiei americane şi-mi asum întreaga responsabilitate. Le cer scuze colegilor mei şi populaţiei americane”, declara el.

El a ţinut să spună ”foarte clar că nu a existat un gol de putere şi niciun risc la adresa comandamentului şi controlului Departamentului”.

El a anunţat că i-a prezentat scuze lui Joe Biden şi că acesta a reacţionat ”cu graţie”.

Acest comportament a stupefiat inclusiv tabăra democrată, iar republicanii i-au cerut lui Lloyd Austin să demisioenze.

De această dată, Departamentul Apărării a comunicat despre spitalizarea secretarului, iar presa a fost informată la două ore după plecarea acestuia la spital.

Scandalul în centrul căruia se află problemele sale de sănătate intervine în contextul în care forţele americane din Irak şi Siria sunt vizate cu regularitate de atacuri ale unor combatanţi susţinuţi de Iran, potrivit Washingtonului.

Cel mai înalt reprezentant al Apărării americane este o figură-cheie în eforturile administraţiei Biden a-şi menţine susţinerea Ucrainei în războiul cu Rusia, în contextul în care republicanii refuză să autorizeze noi finanţări militare ale Kievului.

Mai mulţi congresmeni republicani au cerut ca secretarul să fie destituit, însă Joe Biden a deplâns lipsa de discernământ a şefului Pentagonului şi a anunţat că are în continuare încredere în el.

Lloyd Austin şi-a făcut reputaţia unui funcţionar apolitic, foarte relaxat cu trupele americane.

Cu o statură impozantă, el este foarte discret şi evită lumina reflectoarelor, un lucru care a jucat un rol în decizia de a-şi păstra secret diagnosticul de cancer.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.