Cancelarul german Olaf Scholz, care se află în prima sa vizită oficială la Atena, respinge drept ”inacceptabil” faptul ca Turcia, un stat membru NATO, ”să conteste suveranitatea altui stat membru” al NATO, Grecia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este inacceptabil ca un patrtener NATO să conteste suveranitatea altuia”, denunţă cancelarul german într-un interviu acordat cotidianului grec Ta Nea.

”Acest lucru este adevărat atunci când există ameninţări militare mai mult sau mai puţin voalate”, denunţă Scholz, care a sosit la Atena miercuri seara, de la Paris, şi care şi-a început ziua cu o vizită la Acropole, împreună cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Grecia şi Turcia, ambele membre NATO, întreţin relaţii tensionate din cauza delimitării apelor care despart cele două ţări vecine în estul Mării Mediterane.

Acest vechi diferend teritorial a fost reanimat în ultimii ani de încercări ale Turciei de a explora zăcăminte de hidrocarburi în apele contestate.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Grecia, un stat membru al Uniunii Europene (UE), de faptul că ”ocupă” insule de la Marea Egee al căror statut a fost stabilit prin tratate adoptate după Primul Război Mondial.

Tensiunile au crescut cu un nivel în timpul unui summit informal, la Praga, la începutul lui octombrie, când Kyriakos Mitsotakis a plecat de la dineul oficial în timpul unui discurs susţinut de către Recep Tayyip Erdogan.

”Relaţiile de bună vecinătate dintre Grecia şi Turcia sunt importante nu doar pentru aceste două ţări, ci pentru toată Europa”, a subliniat Olaf Scholz, care s-a întâlnit cu Kyriakos Mitsotakis la un dejun de lucru.

El a îndemnat cele două ţări ”să rezolve problemele prin dialog şi în baza dreptului internaţional”, în contextul în care Germania, din cauza importantei sale comunităţi turceşti şi spinoasei probleme a migraţiei, a căutat întotdeauna să menţină dialogul cu Ankara.

În afară de dispute teritoriale, Atena şi Ankara se acuză reciproc de naufragii repetate ale unor ambarcaţiuni cu migranţi care vor să intre în UE.

Olaf Scholz efectuează prima sa vizită ofocială în capitala Greciei de când se află la putere, în noiembrie, şi conduce o coaliţie tripartită a Partidului Social Democrat (SPD), Verzilor şi Partidului Liberal (FDP).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.