Forţe iraniene şi talibani au făcut schimb de tiruri sâmbătă, la frontiera dintre Iran şi Afganistan, anunţă poliţia iraniană, fără să precizeze dacă există victime, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest incident intervine în contextul unor tensiuni între Teheran şi Kabul, pe tema distribuirii apei râului Helmand, după ce un baraj construit în Afganistan a limitat debitul apei către Iran - afectat de o secetă.

Sâmbătă dimineaţa, ”forţe talibane au început să tragă cu tot felul de armament asupra unui post de poliţie iranian, de pe teritoriul afgan”, anunţă adjunctul comandantului poliţiei, generalul Ghassem Rezai, citat de agenţia oficială iraniană de presă Irna.

Poliţiştii au răspuns ”într-un mod hotărât” acestor tiruri, care au avut loc la limita provinciei Sistan-Balucistan, în sud-estul Iranului.

”După deschiderea confrunătrii de către talibani, şeful poliţiei a ordinat grănicerilor (...) să împiedice pe oricine să se apropie de frontieră”, anunţă generalul Rezai.

Iranul - care are o frontieră comună de peste 900 de kilometri cu Afganistanul - nu recunoaşte Guvermul format de către talibani.

Teheranul ameninţa recent recent că-şi ”rezervă” dreptul de a lua măsuri în vederea capării apei din Helmand, care izvorăşte din centrul Afganistanului şi care permite irigarea unor largi terenuri agricole în sud-estul Iranului.

Un purtător de cuvânt afgan, Zabihullah Mujahid, declară că Afganistanul este ”hotărât să-şi îndeplinească obligaţiile”, dar că ”declaraţii nepotrivite” ale Iranului pot dăuna legăturilor între cele două ţări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.