Spectatorii de operă au fost avertizaţi că nu vor avea acces în prestigiosul teatru La Scala din Milano dacă se prezintă îmbrăcaţi în pantaloni scurţi, maiouri sau şlapi. Kimonourile sunt însă acceptate. Conducerea teatrului a reamintit spectatorilor cum să se îmbrace când merg la operă, după ce a primit plângeri că unii dintre ei purtau ţinute potrivite mai degrabă pentru plajă, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La intrarea în La Scala a fost afişat un panou cu „regulile de conduită”, care îndeamnă publicul să „aleagă haine adecvate decorului teatrului”, precizând că „spectatorii îmbrăcaţi în maiouri, pantaloni scurţi şi şlapi nu au acces”. Cei care se prezintă îmbrăcaţi necorespunzător nu vor primi banii înapoi. Mesajul a fost afişat şi pe bilete şi pe site-ul web al operei din Milano.

Codul vestimentar anti-ţinută de plajă a fost introdus în 2015, anul în care Milano a găzduit Expoziţia Mondială, iar La Scala a rămas deschisă toată vara, ca o modalitate de a împiedica oamenii să vină în costume de baie. Dar până acum nu a fost niciodată aplicat cu stricteţe, în parte din cauza apelurilor la mai multă toleranţă în ceea ce priveşte ţinuta vestimentară din partea fostului director francez al La Scala, Dominique Meyer. În tinereţe, acesta a fost criticat pentru „aspectul său de muncitor” cu care se prezenta la spectacolele Operei din Paris. Meyer a devenit ulterior director general al companiei de operă.

„Regulile trebuie acum consolidate, mai ales din cauza căldurii cu care ne confruntăm”, a declarat un purtător de cuvânt al La Scala. „Unii spectatori erau deranjaţi să vadă că alţii nu erau îmbrăcaţi corespunzător, de exemplu în şlapi, mai ales într-un teatru unde oamenii stau umăr lângă umăr”, a explicat oficialul.

Interdicţia refertitoare la maiouri nu interzice femeilor să poarte bluze sau rochii fără mâneci şi, potrivit ziarului Corriere della Sera, interdicţia în legătură cu şlapii nu împiedică intrarea „spectatorilor japonezi cu kimonouri şi încălţăminte tradiţională”.

Înainte de 2015, pe biletele de la Scala exista un mesaj care recomanda „sacou şi cravată”, deşi codul vestimentar formal nu era obligatoriu. Cu toate acestea, există o regulă nescrisă conform căreia oamenii ar trebui să fie îmbrăcaţi cel puţin elegant.

„Nu este corect să le spui oamenilor cum să se îmbrace, dar ei chiar trebuie să vină îmbrăcaţi”, a spus purtătorul de cuvânt.

Reamintirea codului vestimentar face parte dintr-o revizuire mai amplă a regulilor de etichetă de la La Scala. Spectatorilor le este interzis să-şi aducă propriile alimente şi băuturi şi să facă fotografii şi filmări în timpul spectacolelor. În plus, spectatorii nu au voie să-şi aşeze telefoanele mobile pe balustrada lojelor, după ce unul a căzut şi a lovit un spectator aşezat mai jos.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.