Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) anunţă joi arestarea unui veteran din armata ucraineană pe care-l acuză de colaborare cu Serviciile Speciale ruse (FSB) în vederea facilitării unor bombardamente în regiunea Harkov, situată la frontiera cu Rusia, o ţintă frecventă a bombardamentelor ruse, relatează AFP. SBU a anunţat apoi condamnarea la închisoare a unui cuplu care a i-a ajutat pe ruşi să bombardeze un spital.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”SBU a arestat o «cârtiţă» a FSB care corecta (coordonatele) atacurilor (ruse) cu rachetă în regiunea Harkov”, anunţă într-un comunicat serviciile ucrainene.

Bărbatul respectiv este un rezervist şi fost combatant al Forţelor Armate ucrainene, precizează SBU.

El a fost arestat în timp ce încerca să ajungă într-o zonă aflată sub control rus în districtul Kupiansk - o parte a regiunii Harkov în care au loc confruntări armate aprige.

Suspectul riscă opt ani închisoare.

Potrivit SBU, veteranul ucrainean trimitea contactelor sale ruseşti geolocalizarea unor ”infrastructuri civile ale unuia dintre oraşele situate pe front”.

El a fost încurajat să lucreze pentru FSB de către părinţii săi, care trăiesc într-o zonă ocupată de către armata rusă.

CUPLU, CONDAMNAT LA 15 ANI DE ÎNCHISOARE PENTRU CĂ A AJUTAT RUSIA SĂ LOVEASCĂ UN SPITAL

SBU a anunţat că un cuplu a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru că a transmis Rusiei informaţii care i-au permis să atace un spital.

Procuratura ucraineană a dechis mii de anchete cu privire la suspiciuni de colaborare cu forţele ruse de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022.

Cuplul condamnat este acuzat de faptul că a furnizat informaţii despre poziţii ale armatei ucrainene şi despre locuri în care erau îngrijiţi militari răniţi, precizează într-un comunicat SBU.

Cu ajutorul acestor informaţii, ”ocupanţii au bombardat un spital local” în oraşul Herson (sud), potrivit SBU.

Bărbatul şi femeia au fost recrutaţi de către Serviciile ruse de Securitate (SBU), după ce au răspuns unui anunţ publicat pe Telegram prin care se ofereau bani în schimbul unor informaţii despre armata ucraineană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.