Trei ruşi au fost inculpaţi cu privire la export ilegal de componente electronice de drone folosite de către armata rusă în Războiul din Ucraina, anunţă justiţia americană, la o zi după inculparea altor trei ruşi într-un dosar conex, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Patru capete de icculpare - inclusiv complot în vederea exportării ilegale de componente destinate unor întreprinderi cu legături cu armata rusă - au fost formulate marţi către Parchetul din Brooklyn împotriva lui Nikita Arhipov, Nikolai Grigorev şi Artem Oloviannikov, a anunţat miercuri într-un comunicat Departamentul Justiţiei.

Nikolai Grigorev, un locuitor din Brooklyn, cel mai mare cartier al New Yorkului, a fost arestat miercuri, însă cei doi presupuşi  complici ai săi sunt de negăsit.

”Aceşti acuzaţi au construit un montaj sofisticat care încalcă sancţiunile americane, pentru a alimenta efortul de război al Rusiei” în Ucraina, denunţă procurorul federal Breon Peace, citat în comunicat.

O societate cu sediul în Brooklyn, Quality Life Cue (QLC), a primit ”peste 250.000 de dolari de la o entitate rusă vizată de sancţiuni” americane, ”pentru a achiziţiona şi exporta componente electronice destinate unor societăţi din Rusia implicate în dezvoltarea şi fabricarea de drone în Războiul rus din Ucraina”, acuză justiţia americană.

”La Brooklyn şi peste tot în lume, serviciile noastre nu încetează niciodată să facă în aşa fel încât tehnologii militare americane să nu cadă pe mâini rele”, avertizează procurorul Peace.

Procurorul adjunct Matthew Olsen a confirmat că ”doar în aceste două zile Departamentul Justiţiei şi forţele de ordine au arestat şi inculpat numeroşi indivizi acuzaţi de montaje sofisticate cu scopul de a achiziţiona, ascunde şi exporta ilegal componente electronice din Statele Unite destinate Forţelor armate ruse”.

Marţi, alţi doi bărbaţi şi o femeie, toţi ruşi, au fost arestaţi, inculpaţi şi plasaţi în detenţie la New York cu privire la faptul că au exportat din Statele Unite piese electronice folosite de armamentul rusesc şi găsite în Ucraina.

Nikolai Golţev, în vârstă de 37 de ani, şi soţia sa, Kristina Puzîreva, în vârstă de 32 de ani, cu dublă cetăţenie canadiană şi rusă, din Montréal, dar şi Salimdzhon Nasriddinov, în vârstă de 52 de ani, cu dublă cetăţenie rusă şi tadjikă, care locuieşte în Brooklyn sunt suspectaţi de ”trimiterea” în 2022 şi în 2023 ”pe câmpul de luptă rus peste 300 de încărcături de material supus unor restricţii, în valoare de zece milioane de dolari”, potrivit justiţiei federale.

Aceşti trei ruşi sunt acuzaţi de faptul că au folosit două întreprinderi pentru a procura componente electronice şi circuite integrate care au fost exportate ilegal în Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.