Şase persoane - inclusiv doi poliţişti tineri - au fost ucise într-un atac armat şi unui asediu al unei proprietăţi izolate, în statul australian Queensland, anunţă marţi poliţia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Patru agenţi de poliţie au sosit luni seara la o proprietate la marginea căreia se află copaci, în în apropiere de orăşelul Wieambilla (est).

”Imediat ce au intrat în proprietate, au fost ciuruiţi de focuri de armă (...). Nu au avut nicio şansă”, declară şeful sindicatului poliţiei din Queensland, Ian Leavers.

”Doi poliţişti au fost executaţi cu sânge rece”, a denunţat el.

Poliţiştii ucişi au fost identificaţi ca fiind Rachel McCrow, în vârstă de 26 de ani, şi Matthew Arnold, în vârstă de 29 de ani.

Amândoi au intrat în poliţie de doi ani.

”Aceşti agenţi au făcut sacrificiul ultim pentru a asigura securitatea comunităţii noastre”, subliniază comandanta Poliţiei din Queensland Katarina Carroll, reţinându-şi lacrimile.

Un vecin, în vârstă de 58 de ani a fost ucis şi declarat ”mort la faţa locului” de către poliţie.

O anchetă era în curs marţi.

O ZI ”SFÂŞIETOARE”

Alţi doi poliţişti au supravieţuit atacului armnat şi au fost transportaţi la spital cu răni uşoare.

Una dintre ei este o poliţistă, pe care suspecţii au încercat să o scoată din tufişul în care s-a ascuns şi care a trimis mesaje disperate rudelor sale, potrivit presei locale.

În imagini aeriene de la faţa locului, apare un bungalow obişnuit, cu un acoperiş zincat, un vehicul ars şi fum în jurul proprietăţii.

După primele focuri de armă, o echipă specială de intervenţie de peste zece oameni a fost trimisă la faţa locului, susţinută aerian.

La puţin timp după ora locală 22.30 (13.30, ora României), în urma unui asediu de mai multe ore, trei suspecţi - doi bărbaţi şi o femeie - au fost ucişi.

Identităţile lor nu au fost dezvăluite de către poliţie.

Presa locală scrie că poliţia efectua cercetări cu privire la dispariţia în 2021 a unui fost director de şcoală primară.

Proprietatea era înregistrată pe numele fratelui şi cumnatei bărbatului dat dispărut, potrivit presei locale.

Fratele dispărutului, scrie presa locală, era unul dintre colaboratorii obişnuiţi ai unor site-uri dedicate teoriilor complotului care denunţă ”societăţi secrete” şi ”operaţiuni sub steag fals” ale agenţilor serviciilor secrete.

Atacurile armate sunt rare în Australia, o ţară care are una dintre cele mai stricte legislaţii din lume în domeniul armelor de foc.

O interzicere a armelor automate şi semiautomate este în vigoare după un atac armat, în 1996, la Port Arthur, în Tasmania, în care un atacator solitar a ucis 35 de persoane.

Premierul Anthony Albanese a condamnat evenimentele de la Wieambilla drept ”oribile”.

El a vorbit despre o ”zi sfâşietoare pentru familiile şi prietenii poliţiştilor din Queensland care şi-au pierdut viaţa la datorie”.

Oficiali din Queensland au dispus ca steagurile de la clădirile guvernamentale să fie coborâte în bernă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.