Forţele americane anunţă marţi că au prins şase membri ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI) - inclusiv un comandant - în trei operaţiuni efectuate în ultimele 48 de ore în estul Siriei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O coaliţie internaţională condusă de către Washington efectuează cu regularitate operaţiuni aeriene vizând presupuşi membri ai grupării, după înfrângerea SI în Siria, în 2019.

Comandamentul Militar american în Orientul Mijlociu (CENTCOM) anunţă într-un comunicat că forţe din cadrul său ”au efectuat trei raiduri cu elicopterul în estul Siriei care au condus la arestarea a şase membri SI”.

Unul dintre ei este un conducător al grupării jihadiste - identificat sub numele de al-Zoubaydi, ”implicat în planificarea şi facilitarea unor atacuri în Siria”.

”Bilanţul iniţial anunţă că nu au existat victime civile”, precizează CENTCOM în comunicat.

”Prinderea acestor membri SI va perturba capactatea organizaţiei teroriste de a continua să planifice şi să desfăşoare atacuri destabilizatoare”, subliniază comandantul CENTCOM, generalul Michael Kurilla.

Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), raidurile au fost efectuate în cooperare cu Forţele Democratice Siriene (FDS), dominate de combatanţi kurzi.

Două raiduri au avut loc în provincia Deir Ezzor (est), iar al treilea în provincia Al-Hasakah (nord-est), aflată sub controlul forţelor kurde.

Patru dintre persoanele arestate sunt active în comerţul cu armament în favoarea SI, potrivit SOHR, cu sediul în Marea Britanie şi care dispune de o vastă reţea de surse în Siria.

În nordul Siriei, potrivit SOHR, o dronă aparţinând coaliţiei, a vizat marţi dimineaţa o casă, în centrul Al-Bab, un oraş situat în nordul guvernoratului Alep, aflat sub controlul unor facţiuni siriene loiale Turciei.

Un lider al SI în Peninsula Arabică a fost rănit, potrivit SOHR, şi doi civili.

Membri ai facţiunilor proturce au desfăşurat un cordon în jurul casei distruse, potrivit unui fortograf AFP.

O sursă medicală de la un spital din oraş a declarat AFP că ”un rănit cu un accent yemenit a fost adus la spital după atac”, după care forţe turce l-au escortat către un loc necunoscut.

La 27 octombrie 2019, Statele Unite au anunţat moartea liderului SI Abu Bakr al-Baghdadi, într-o operaţiune americană, în nord-vestul Siriei.

În 2022, alţi doi lideri SI au fost ucişi - unul în februarie, de către Forţele Speciale americane, în nord-vest, iar celălalt în octombrie, de către foşti rebeli din provincia Deraa (sud) susţinuţi de regimul lui Bashar al-Assad.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.