Locuitorii orăşelului sloven Sevnica, de unde este originară următoarea Primă Doamnă a Statelor Unite, Melania Trump, au sărbătorit victoria republicanului în cursa pentru Casa Albă, ce ar putea duce la o dezvoltare a turismului în zonă, relatează Huffington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Oamenii au petrecut toată noaptea, a fost ca la un meci de fotbal”, a declarat Jelena Ascic, corespondent al postului public sloven de televiziune.

O parte dintre cei 4.500 de locuitori ai orăşelului Sevnica, dar şi din Ljubljana, capitala ţării, au agăţat drapele americane la ferestre, potrivit jurnalistei.

“Mă aştept să viziteze Sevnica mai încolo”, a spus primarul Srecko Ocvirk, pentru Associated Press.

Unii localnici cred că o stradă va fi botezată după ea.

Un bar din oraş a început chiar să servească un desert local numit Melania, a scris pe Twitter un bărbat care locuiesc în Sevnica.

În ultimele săptămâni, alegerile din SUA au dominat presa slovenă, iar acum, după încheierea cursei, mass-media şi politicienii “se aşteaptă la o schimbare pentru Slovenia, să devină mai cunoscută în lume”, a afirmat Ascic.

Opinia este divizată, însă, în ţară: dreapta este încântată de rezultatul scrutinului, în timp ce stânga este divizată.

O parte dintre susţinătorii stângii afirmă că “americanii au ales între două rele, iar Hillary Clinton nu este mai bună decât Donald Trump, este doar mai politicoasă şi mai puţin vulgară”, a explicat jurnalista.

Mulţi se tem, însă, că victoria omului de afaceri new-yorkez anunţă o victorie a extremei-dreapta în toată Europa, a adăugat ea.

Însă indiferent de afilierea politică, aceasta este o zi mare pentru Slovenia. “Acum avem o Primă Doamnă. Unii glumesc că acum mica Slovenie deţine jumătate din Casa Albă”, spune Ascic.

Premierul Miro Cerar l-a felicitat pe preşedintele ales într-un comunicat publicat miercuri dimineaţă. De asemenea, el a transmis un mesaj de “iubire” pe Twitter.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.