Vicepremierul italian Matteo Salvini - criticat de la invazia Ucrainei de către Rusia din cauza relaţiilor sale cu Partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin - a fost pus la punct sec, în urma unor declaraţii controversate după moartea lui Aleksei Navalnîi potrivit cărora ”medicilor şi judecătorilor” ruşi le revine sarcina să facă lumină asupra morţii opozantului rus, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul suveranist şi antimigraţie al Ligii (extremă dreapta), Matteo Salvini a apreciat marţi, la radio, că dacă este legitim să se vrea ”să se facă lumină” asupra morţii opozantului lui Vladimir Putin într-o închisoare din Arctica, aceasta este sarcina medicilor şi judecătorilor ruşi.

Mama lui Aleksei Navalnîi, Liudmila Navalnaia, şi un avocat al acestuia încearcă, de la moartea opozantului, să obţină trupul acestuia.

Însă, potrivit echipei opozantului, anchetatorii ruşi au anunţat că nu le vor preda cadavrul cel puţin timp de 14 zile, răstimpul unei ”expertize”.

”HOTĂRÂRILE MAGISTRAŢILOR UNEI DICTATURI N-AU NICIO VALOARE”

Un purtător de cuvânt al diplomaţiei europene, Peter Stano, întrebat marţi, la Bruxelles, într-o conferinţă de presă, despre aceste declaraţii ale lui Matteo Salvini, a răspuns că statele membre ale Uniunii Europene (UE) au adoptat o declaraţie comună prin care impută responsabilitatea morţii lui Aleksei Navalnîi ”preşedintelui (rus Vladimir) Putin şi autorităţilor ruse”.

”Aceasta este o declaraţie nouă a Italiei”, a declarat Peter Stano.

El i-a sfătuit pe ”membrii guvernelor să citească pur şi simplu ceea ce aprobă şi adoptă guvernele lor”.

În Italia, reacţiile au fost aprige.

”Hotărârile magistraţilor unei dictaturi nu au nicio valoare”, a denunţat pe X liderul Partidului Azione (centru) Carlo Calenda.

”Ajunge!”, a denunţat el şi a anunţat că le va cere juriştilor săi să examineze ”legăturile Ligii cu Rusia”.

Deputata Alessia Morani de la Partidul Democrat (PD, centru-stânga), a postat pe X o postare a lui Matteo Salvini de la 6 martie 2017 prin care anunţa un ”acord” al Ligii cu Rusia Unită a lui Vladimir Putin şi cerea să se pună capăt sancţiunilor impuse Moscovei după anexarea Crimeei în 2014.

”Iată cine este Salvini”, denunţă ea.

Alte postări ale lui Matteo Salvini, în care acesta se pozează în faţa Kremlinului sau a Parlamentului European (PE) purtând un tricou cu efigia preşedintelui rus.

Vicepremierul lui Giorgia Meloni a dezmnţit mereu că ia bani de la Rysia Unită sau din alte surse, fără să-şi convingă adeversarii.

Dacă Matteo Salvini nu prezintă niciun document prin care să arate că a întrerupt relaţiile cu Rusia Unită, Carlo Calenda amenin ţă să depună o moţiune de cenzură împotriva acestuia.

”Un ministru al Republicii nu poate să fie un partener al unui dictator asasin şi imperialist”, denunţă el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.