Vicepremierul italian Matteo Salvini l-a catalogat miercuri drept ”periculos” pe preşedintele francez Emmanuel Macron şi apreciat că trebuie ”să se ducă să se caute”, după ce a evocat din nou posibilitatea unei trimiteri de trupe din Occident în Ucraina pentru a lupta împotriva Rusiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un obişnuit al unor declaraţii împotriva politicii proucrainene a premierul italian Giorgia Meloni, liderul Ligii (extrema dreaptă) reacţiona în faţa presei împotriva unor declaraţii recente ale lui Emmanuel Macron şi ale fostului premier Mario Monti, potrivit cărora ar putea să fie ”necesar”, la un moment dat, să se trimită militari în Ucraina.

”Ei trebuie să se ducă să se caute”, a declarat acest apropiat al reprezentanei extremei drepte franceze Marine Le Pen.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Cei care sunt de această părere şi o spun ca şi cum ar fi ceva normal, iar asta e valabil pentru Macron şi pentru Monti, sunt periculoşi”, a declarat el.

”Dacă vor atât de mult să se bată, atunci să se ducă în Ucraina mâine. Ei îi aşteaptă”, a adăugat vicepremierul italian.

În martie, Salvini l-a acuzat pe Macron de faptul că ”reprezintă un pericol pentru ţara noastră şi continentul nostru”.

Matteo Salvini a salutat, în schimb, discursul preşedintelui rus Vladimir Putin de la învestire, marţi, la Kremlin, în al cincilea mandat.

”Ieri  (marţi), Putin, între altele, a invitat la dialog şi sper că 2024 va fi anul păcii, nu al militarilor plecaţi să moară în Ucraina”, a declarat el.

Matteo Salvini a supravieţuit la începutul lui aprilie unei moţiuni de cenzură depusă de opoziţie, care reproşa Ligii faptul că nu a rupt legăturile cu Vladimir Putin şi cu Partidul acestuia Rusia Unită, după invazia Ucrainei.

Un vechi admirator al lui Putin, el a semnat la 6 martie 2017 un acord pe o perioadă de cinci ani cu Rusia Unită, care a fost prelungit automat în 2022.

El a condamnat invazia de către Rusia a vecinului său, însă a făcut declaraţii controversate despre realegerea lui Vladimir Putin.

”Atunci când un popor votează, are întotdeauna dreptate”, a apreciat el.

El a făcut declaraţii controversate şi despre moartea lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Putin, apreciind că ”medicii şi judecătorii” ruşi sunt cei care fac lumină asupra circumstanţele morţii acestuia.

Ministrul italian de Externe Antonio Tajani, la rândul său vicepremier, îndemnat să comenteze aceste declaraţii, s-a limitat să amintească faptul că Roma nu intenţionează să trimită militari în Ucraina.

Eurodeputatul din cadrul La République en marche Sandro Gozi consideră că ”Salvini este foarte îngrijorat cu privire la viitorul său în Guvern, în aşa măsură încât nu ratează nicio ocazie să devină un purtător de cuvânt al Kremlinului”.

Liga, aliata la nivel european a Partidului Rassemblement national (RN, extremă dreapta) din Franţa şi Partidului Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) pierde teren şi este creditată cu 8-8,5% în intenţiile de vor în alegerile europene din iunie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.