Familia lui Stephon Clark, bărbatul de culoare ucis de poliţie în urmă cu două săptămâni, a fost prezentă sâmbătă la protestele din Sacramento, unde fostul baschetbalist Matt Barnes a anunţat că va înfiinţa o bursă pentru copiii victimelor poliţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sute de persoane au participat la protestele de sâmbătă din Sacramento, cerând din nou o reformă a poliţiei şi acţiunile ei, scrie The Guardian.

Logodnica lui Clark, Salena Manni, a urcat pe scenă împreună cu cei doi ai lui, alături de bunica şi unchiul victimei, la demonstraţia organizată de fostul star NBA Matt Barnes, care a promis că va înfiinţa o bursă şcolară pentru copiii bărbaţilor de culoare ucişi de poliţie.

Curtis Gordon, unchiul lui Clark, şi-a amintit întâlnirea pe care a avut-o cu nepotul său cu câteva ore înainte ca acesta să fie ucis: „Tot ce îşi dorea era să meargă să îşi revadă fiii şi, din păcate, nu a putut. Amintiţi-vă asta, în timp ce jelim, strgăm, nu este doar durerea noastră, este a lor”.

Barnes a cerut ca cei doi agenţi de poliţie implicaţi în incident, care se află în concediu, să fie acuzaţi. „Este vorba despre mai mult decât culoare”, a spus el mulţimii adunate pentru un al doilea miting sâmbătă. „Este vorba despre greşit şi corect. Încercaţi să îmi spuneţi că pot omorî pe cineva şi primesc apoi vacanţă plătită?”.

Potrivit Sacramento Bee, o femeie care participa la priveghiul ce a avut loc sâmbătă seară în Sacramento a fost lovită de o maşină a biroului şerifului, în timp ce protestatarii au început să mărşăluiască pe străzi. Femeia rănită a fost transportată la un spital local.

Sâmbătă noapte, oamenii s-au adunat în apropierea biroului şerifului pentru un priveghi la care au aprins lumânări şi s-au rugat. În timpul marşului care a urmat, protestatarii au strigat „întreg sistemul blestemat este vinovat”, însoţiţi de claxoane ale maşinilor şi motocicletelor.

Moartea lui Clark, în vârstă de 22 de ani, este cea mai recentă dintr-o lungă serie în care este implicată poliţia americană şi a atras mai multe proteste în SUA.

Pe 18 martie, Clark - tatăl a doi copii - a fost împuşcat în curtea casei bunicilor lui de politiştii care au răspuns unui apel potrivit căruia cineva ar sparge geamurile. Poliţia a transmis că agenţii care au tras 20 de focuri de armă spre bărbat se temeau că el este înarmat. Mai târziu s-a descoperit că ţinea un telefon mobil.

Autorităţile au spus că Clark se îndrepta ameninţător spre poliţişti, astfel aceştia au deschis focul.

Cele mai recente proteste vin după o autopsie făcută independent care arată că niciunul dintre cele opt gloanţe nu l-a atins pe bărbat din faţă, ceea ce contrazice versiunea evenimentelor spusă de poliţie.

Clark a fost împuşcat de şase ori în spate, o dată într-o parte şi încă o dată în picior, potrivit raportului.

Poliţia din Sacramento a transmis într-un comunicat că nu comentează cazul până ce nu îi parvin rezultatele autopsiei oficiale.

Incidentul a fost captat de camerele video pe care le purtau poliţiştii, însă aceştia au oprit microfoanele după ce au tras focurile de armă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.