O unitate militară ucraineană a declarat că a deplasat o brigadă de infanterie rusă de pe teritoriul frontului de lângă Bahmut, pretinzând că a coroborat o relatare a şefului grupului Wagner din Rusia că forţele ruse au fugit, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai târziu, miercuri, col-general Oleksandr Sîrski, care conduce forţele terestre ale Ucrainei, a declarat că unităţile ruse din unele părţi din Bahmut s-au retras cu până la 2 km (1,2 mile) ca urmare a contraatacurilor. El nu a dat detalii.

Unităţile Wagner au condus un asalt rusesc de mai multe luni asupra oraşului din est, dar forţele ucrainene spun că ofensiva stagnează.

„Operaţiunea militară specială continuă. Aceasta este o operaţiune foarte dificilă şi, desigur, anumite obiective au fost atinse într-un an”, a declarat agenţia de presă Tass, citat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Am reuşit să batem destul de mult maşina militară ucraineană”, a spus Peskov, invocând loviturile de rachete ruseşti în Ucraina. „Această muncă va continua”.

Comentariile sale nu s-au referit la afirmaţiile conform cărora Brigada Separată de Puşti cu Motor a 72-a a Rusiei ar fi abandonat poziţii la periferia de sud-vest a oraşului Bahmut.

O brigadă rusă este de obicei formată din câteva mii de soldaţi. Bahmut este ţinta principală a uriaşei ofensive de iarnă a Moscovei şi scena celei mai sângeroase lupte terestre din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Hanna Malyar, a declarat pe Telegram că unităţile pro-Kiev nu au pierdut miercuri nici măcar o poziţie în Bahmut.

Şeful unităţii Wagner, Evgheni Prigojin, care a acuzat în repetate rânduri forţele armate ale Moscovei că nu şi-au sprijinit în mod adecvat oamenii, a declarat marţi că brigada rusă şi-a abandonat poziţiile. „Armata noastră fuge. Brigada 72 au lăsat liberi 3 km pătraţi în această dimineaţă, unde pierdusem în jur de 500 de oameni”, a spus Prigojin.

A treia brigadă de asalt separată a Ucrainei a declarat miercuri: „Este oficial. Raportul lui Prigojin despre fuga celei de-a 72-a Brigăzi Independente de Puşcaşi Motorizate din Rusia de lângă Bahmut şi despre „500 de cadavre” de ruşi lăsaţi în urmă este adevărat". 

Comandamentul militar de est al Ucrainei a declarat că brigada rusă a fost grav avariată, deşi a spus că Rusia încă încearcă să captureze restul oraşului. „Din păcate, încă nu au distrus întreaga brigadă [rusă]”, a declarat Serhii Cherevati, purtătorul de cuvânt al comandamentului, în comentarii televizate.

„Situaţia din Bahmut rămâne dificilă pentru inamic, în ciuda întregului zgomot pe care Prigojin încearcă să-l creeze, Bahmut fiind principala direcţie de atac”, a spus el.

De săptămâna trecută, Prigojin ameninţă că va retrage unitatea Wagner din Bahmut dacă forţele armate obişnuite ale Rusiei nu trimit mai multe muniţii. În ultimele sale afirmaţii de miercuri, el a spus că trupele sale primesc doar 10% din obuzele de care are nevoie.

Pe lângă ciocnirea în mod repetat cu Ministerul Apărării al Rusiei, Prigojin şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la o contraofensivă ucraineană promisă de mult pentru a recuceri o parte din teritoriul pe care Rusia l-a ocupat după invazia din 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.