Rusia, care a rambursat cu întârziere plăţi ale dobânzii datoriei ruse, din cauza unor sancţiuni care se acumulează împortriva sa, anunţă joi că este pregătită să se angajeze în mod direct cu creditorii nemulţumiţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul Finanţelor Rusiei informează că este pregătit să examineze şi, dacă există motive necesare, să soluţioneze în mod bilateral toate reclamaţiile cu privire la integralitatea execuţiei obligaţiilor datorate cu titlul de euro-obligaţiuni Rusia-2022”, anunţă într-un comunicat ministerul.

Ministerul publică două adrese de e-mail la care să se trimită aceste reclamaţii şi dă asigurări că ”toate cererile vor fi examinate”.

Potrivit ministerului, ”un anumit număr de deţinători de obligaţiuni externe ale Rusiei” îi reclamă ”palata unor dobânzi suplimentare aferente perioadei de la data prevăzută a rambursării acestor obligaţiuni (4 aprilie) şi până la data transferului efectiv al fondurilor către proprietari”.

Unii creditori ”consideră întârzierea acestei plăţi, cauzată exclusiv de acţiuni ilegale ale unor intermediari financiari străini, drept o consecinţă a utilizării intenţionate de către emiţător a unor fonduri împrumutate după perioada stabilită”.

Ministerul mai anunţă - în alt comunicat - că filiala din Londra a Citibank nu mai are de-acum niciun rol în plata obligaţiunilor ruseşti, o sarcină preluată de National Settlement Depository (NSD) - un organism rus centralizat, însărcinat cu depunerea titlurilor financiare tranzacţonate în această ţară.

La sfârşitul lui mai, Rusia anunţa că urmează să-şi ramburseze datoria externă în ruble, deoarece nu omai poate rambursa în dolari, din cauza unor sancţiuni, în pofida lichidităţii financiare importante pe care o are.

Rusia a reuşit să evite, până în prezent, o intrare în incapacitate de plată, însă Moscova întâmpină tot mai multe difcultăţi în a-şi onora datoriile, pe măsură ce sancţiunile occidentale se înăspresc.

Cele trei mari agenţii internaţionale de ratng financiar nu mai evaluează Rusia.

O organizaţie din care fac parte mari bănci - Credit Derivatives Determinations Committees - evaluează, în locul agenţiilor, dacă Rusia reatează sau nu plata creanţelor.

Miercuri, pentru prima oară, această Comisie de creditori a anunţat că Rusia nu şi-a onorat plata dobânzii datorii în sumă de 1,9 milioane de dolari, datorată la 4 aprilie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.