Rusia se expune unei ”mari furii” a multor ţări, în cazul se rerage din Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene, care expiră la jumătatea lui noiembrie, avertizează secretarul de Stat american Antony Blinken, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vom face tot ceea ce putem pentru a menţine acordul”, a anunţat joi, într-o vizită în Ottawa, Antony Blinken.

El a avertizat că o decizie a Rusiei de a pune capăt acestui acord ar fi primită ”cu o profundă îngrijorare” şi ”multă furie de ţăări din întreaga lume care beneficiază de cereale ucrainene”.

Miercuri, directorul Agenţiei umanitare a ONU Martin Griffiths s-a declarat ”relativ optimist” cu privire la o prelungire a Acordului de la Istanbul care permite exportul cerealelor ucrainene.

Un al doilea acord, semnat la 22 iunie, perevede facilitarea acestor exporturi ruse, însă Moscova se plânge că nu îşi poate vinde, cu toate acestea, producţia şin îngrăşămintele, din cauza sancţiunilor occidentale impuse sectoarelor financiar şi logistic.

Acest sistem a permis exportarea a aproape nouă milioane de tone de cereale şi alinarea unei crize alimentare mondiale provocată de Războiul rus în Ucraina, însă incertitudini cu privire la o prelungire a acordului au condus la scumpirea preţurilor anumitor produse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.