Rusia a confirmat luni prmele două cazuri de contaminare cu varianta omicron a SARS-CoV-2, doi căători care au revenit din Africa de Sud, au anunţat autorităţile în domeniul sănătăţii, Rospotrebnadzor, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Rospotrebnadzor, zece persoane care au revenit recent din Africa de Sud au fost testate pozitiv covid-19, însă, pentru moment, au fost confirmate doar două cazuri de contaminare cu varianta omicron, iar restul sunt examinate în continuare.

Presa scrie că toate persoanele care s-au întors din Africa de Sud în ultimele zile au fost plasate în carantină, sub observaţie, iar persoanele testate pozitiv covid-19 au fost spitalizate.

Era neclar, pentru moment, dacă aceste persoane au fost spitalizate ca o măsură de precauţie sau din cauză că erau grav bolnave de covid-19, potrivit Rospotrebnadzor.

Rusia a interzis intrarea pe teritoriul său a unor călători străini care provin din ţări din Africa australă şi le cere - începând de joi - ruşilor care se întorc din Africa de Sud sau din ţări vecine să se plaseze în carantină pe o perioadă de 14 zile, din cauza variantei omicron, descoperită prima oară în Africa de Sud.

Se cunosc puţine lucruri despre noua varantă a noului coronavirus - de exemplu, dacă este mai contagioasă, aşa cum suspectează unele autorităţi sanitare, dacă provoacă o boală mai gravă sau dacă scapă protecţiei oferite de vaccin.

Producătorul vaccinului rusesc Sputnik V anunţa săptămâna trecută că a început să lucreze la adaptarea acestui vaccin anticovid împotriva variantei omicron.

Centrul Gamaleia şi Fondul rus de investiţii, care a finanţat Sputnik V şi versiunea într-o singură doză Sputnik Light, au anunţat într-un comunicat comun că actualul vaccin împotriva covid-19 este efcient împotriva noii variante, însă nu a prezentat date prin care să-şi susţină afirmaţiile.

Rusa se confruntă cu cel mai sângeros val covid-19, iar bilanţurile contaminărilor şi morţilor, care au depăşit recorduri după recorduri, au început să scadă în ultimele două săptămâni.

Potrivit agenţiei ruse de statistică (Rosstat), 74,893 de oameni au murit din cauza covid-19 în octombrie - cel mai sângeros bilanţ din timpul epidemiei.

În pofida faptului că Rusia este prima ţară din lume care a omologat un vaccin împotriva covid-19, nivelul vaccinării anticovid rămâne slab.

O serie de regiuni ruseşti au impus săptămâna trecută vaccinarea obligatorie a persoanelor în vârstă de peste 60 de ani, într-un efort de a accelera vaccinarea şi a menţine un bilanţ al morţilor scăzut.

Rusia a raportat luni 32.136 de contaminări cu noul coronavirus şi 1.184 de morţi din cauza covid-19.

Peste 9,8 milioane de persoane s-au îmbolnăvit, iar alte 282.462 de persoane au murit din cauza covid-19 de la începutul epidemiei, a anunţat Grupul rus de lucru împotriva covid-19.

Însă Rosstat, care foloseşte criterii mai largi, anunţa vineri că 537.000 de oameni au murit din cauza covid-19 începând din aprilie 2020 şi până în octombrie 2021, aproape dublu faţă de bilanţul oficial al autorităţilor ruse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.