Armata rusă expune, în apropiere de Moscova, presupuse vehicule occidentale confiscate pe front, în Ucraina - un tanc francez ”capturat” sau un vehicul american ”abandonat” -, cu scopul de a-şi lăuda propriul armament şi de a discredita contraofensiva ucraineană în curs, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Parcul Patriot, un spaţiu uriaş în care este glorificată armata rusă în regiunea Moscova, un comandant rus se exprimă, cu o şapcă verde pe cap, în faţa unei impozante blindate americane de transport de tip MaxxPro, pe care Moscova o prezinăt ca fiind una dintre cele livrate de către Washington armatei ucrainene.

”Ea a fost abandonată pe câmpul de luptă, pentru că a încetat să mai funcţioneze”, dă asigurări militarul la microfonul agenţiei publice de presă Tass.

El prezintă apoi un vehicul britanic de tip Husky, cu parbrizul ciuruit de gloanţe.

Mai departe, alt ofiţer rus acordă un interviu în faţa unei blindate pe rioţi de tip AMX-10 RC, uşor de recunoscut după tunul antitanc lung, furnizată Kievului de cătyre Franţa.

Din această colecţie de ”trofee”, pe care AFP scrie că a văzut-o marţi, fac parte, potrivit Ministerului rus al Apărării, o maşină blindată australiană de tip Bushmaster, un transportor american de tip M-113 şi un vehicul suedez de luptă de infanterie de tip CV90-40.

MEDVEDEV ÎN VIZITĂ

Serviciul de presă al armatei ruse dă asigurări că o ”mare parte” a acestor echipamente este alcătuiră din echipament britanic - vehicule de tip Husky şi Mastifff,dar şi un AT 105 Saxon.

Miercuri, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, numărul doi în Consiliul de Securitate rus, care urmăreşte în special probleme legate de industria militară a ţării sale, a vizutat această expoziţie.

”Este de ceramică? A! O tehnologie avansată, merită să te uiţi”, declară Medvedev în timp ce examinează unul dintre materialele unui vehicul militar care ar proveni din Australia, potrivit unor imagini difuxate de agenţia rusă de presă RIA Novosti.

El observă de asemenea articole menite să arate înregimentarea ”ideologică” a tineretului ucrainean.

Este vorba îndeosebi de îmbrăcăminte cu sloganuri naţionaliste ucrainene şi embleme ale Regimentului Azov, clasat drept organizaţie teroristă de către Moscova.

”PREGĂTIŢI SĂ ÎMPĂRTĂŞIM”

Expoziţia cuprinde şi armament de fabricaţie ucraineană, prezentat ca recuperat de la începutul campaniei militare, în februarie 2022.

Vara trecută, armata rusă a expus, de asemenea, echipamente-”trofeu” din Ucraina.

Aceasta este una dintre atracţiile Forumului Armata-2023, care se desfăşoară până la 20 august în prezenţa unor delegaţii militare din ţări considerate ”prietene” de către Moscova - mai ales din Asia şi Africa.

Este vorba despre o operaţiune de comunicare a industriei militare şi a armatei ruse care, după înfrângerile pe front anul trecut, începând cu retragerea de la Kiev, vrea să arate că a ştiut să-şi revină.

De maimulte săptămâni, Kremlinul repete neîncetat că contraofensiva ucraineană, declanşată în iunie şi care înaintează lent împotriva apărării ruse, a eşuat în mod lamentabil, în pofida ajutorului militar din Occident.

”Resursele militare ale Ucrainei sunt aproape epuizate”, declara marţi ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu în faţa unei mulţimi de oficiali militari internaţionali.

El a dat asigurări că armamentul occidental livrat Kievului nu are ”nimic unic şi invulnerabil” pentru trupele ruseşti.

”Suntem pregătiţi să ne împărtăşim evaluările punctelor slabe ale echipamentelor occidentale”, a subliniat el.

În contextul în care capacităţile complexului militaro-industrial rus sunt una dintre marile mize ale războiului, el a declarat că Rusia a reuşit să-şi crească ”puternic” producţia de vehicule blindate, în pofida sancţiunilor internaţionale.

Oficiali occidentali acuză foste republici sovietice, dar şi China, Turcia sau Emiratele Arabe unite (EAU) de importarea şi apoi exportarea către Rusia a materialului aflat sub embargo care poate fi folosit în producţia de armament.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.