Rusia anunţă miercuri că l-a convocat pe ambasadorul norvegian pentru a-l informa cu privire la expulzarea a zece diplomaţi norvegieni, ca măsură de retorsiune, în urma expulzării, la jumătatea lui aprilie, a 15 angajaţi ai Ambasadei Rusiei la Oslo, suspectaţi de spionaj, în contextul unei deteriorări a relaţiilor din cauza Războiului rus din Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul rus de Externe anunţă într-un comunicat că l-a convocat pe ambasadorul Norvegiei Robert Kvile şi l-a informat cu privire la aceste măsuri de retorsiune.

Moscova ”protestează viguros” faţă de expulzarea diplomaţilor ruşi de către Oslo şi îşi exprimă regretul faţă de faptul că acest ”act ostil” a agravat şi mai mult situaţia relaţiilor ruso-norvegiene, care ”se aflau deja, fără asta, la un nivel scăzut critic”.

”Alte măsuri vor urma după actele inamicale ale Oslo, şi anume impunerea unor restricţii de recrutare de către misiunile diplomatice norvegiene ale unor angajaţi de naţionalitate rusă”, anunţă ministerul rus.

Diplomaţia norvegiană a reacţionat imediat, printr-o purtătoare de cuvânt, Ragnhild Simenstad.

”Noi considerăm deciziile ruse o acţiune de represalii. Toţi diplomaţii noştri din Rusia desfăşurau o activitate diplomatică normală. Autorităţile ruse o ştiu bine”, a declarat ea.

Norvegia, un stat membru NATO, căreia-i apără frontiera cu Rusia în Marele Nord, anunţa la jumătatea lui aprilie expulzarea a ”15 agenţi de informaţii”, pe care-i acuza că desfăşurau, sub acoperire diplomatică, activităţi care ameninţau interesele acestei ţări nordice.

Rusia şi Norvegia, care au întreţinut mult timp relaţii strânse, mai ales în marele Nord, şi-au văzut legăturile degradându-se rapid din cauza Războiului rus din Ucraina.

În pofida faptului că nu este un stat membru al Uniunii Europene (UE), Norvegia a adoptat aproape toate sancţiunile impuse către Bruxelles Moscovei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.