O iniţiativă a Japoniei de a furniza sisteme de apărare antiaeriană Patriot Ucrainei ar avea "consecinţe grave" pentru legăturile dintre Rusia şi Japonia, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Relaţiile dintre Moscova şi Tokyo, deja dificile, s-au deteriorat brusc de când Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina în februarie 2022. Japonia s-a alăturat aliaţilor săi occidentali în impunerea unor sancţiuni economice radicale împotriva Rusiei. Săptămâna trecută, Japonia a declarat că se pregăteşte să livreze rachete de apărare antiaeriană Patriot către Statele Unite, după ce şi-a revizuit politicile privind exportul de arme, prima revenire majoră asupra acestor restricţii de export la care Tokyo procedează în ultimii nouă ani.

Deşi noile reguli de export ale Japoniei împiedică în continuare expedierea de arme către ţări aflate în război, sistemele Patriot livrate SUA ar putea avantaja indirect Ucraina în războiul său cu Rusia, deoarece oferă Statelor Unite o capacitate suplimentară de a furniza ajutor militar Kievului.

"Partea japoneză pierde controlul asupra armelor, cu care Washingtonul poate face acum ce vrea", a declarat Zaharova în cadrul unui briefing săptămânal. "Nu poate fi exclus ca, în cadrul unei scheme deja testate, rachetele Patriot să ajungă în Ucraina", a adăugat purtătoare de cuvânt a MAE rus.

Un astfel de scenariu ar fi "interpretat ca acţiuni ostile fără echivoc împotriva Rusiei şi va duce la consecinţe grave pentru Japonia în contextul relaţiilor bilaterale", a punctat ea.

La începutul acestei luni, atât Japonia, cât şi Coreea de Sud au trimis avioane pentru a monitoriza zborurile comune ale bombardierelor şi avioanelor de luptă chineze şi ruseşti în apropierea teritoriilor lor.

Rusia şi Japonia nu au încheiat încă un tratat care să pună capăt în mod oficial ostilităţilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial din cauza unei vechi dispute teritoriale care implică un lanţ de insule din Pacific cunoscut în Japonia sub numele de Teritoriile de Nord şi în Rusia sub numele de Kurilele de Sud.

Chiar şi înainte de conflictul din Ucraina, Tokyo s-a plâns de creşterea desfăşurărilor militare ruseşti pe aceste insule, pe care Uniunea Sovietică le-a confiscat de la Japonia la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.