Rusia ar putea construi trenuri nucleare în replică la scutul antirachetă al NATO din Europa, au declarat experţi militari citaţi de agenţia de presă Regnum, care dă detalii despre reluarea acestui proiect suspendat în urmă cu câţiva ani, scrie Sputnik News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aşa-numitele “trenuri ale Apocalipsei”, arată la fel ca orice tren de marfă şi nu pot fi detectate de niciun adversar. Mai mult, ele se mişcă în permanenţă şi pot parcurge până la 1.000 de kilometri pe zi.

Fiecare este dotat cu până la şase rachete intercontinentale de ultimă generaţie, care pot fi lansate în cinci minute de la detectarea unui pericol. Mai mult, trenurile vor fi echipate cu sisteme electronice avansate de luptă şi cu tehnologie sofisticată de camuflare.

Citând o sursă militară apropiată dosarului, Regnum afirmă că data exactă de finalizare a proiectului va fi aunţată la începutul lui 2018.

Există, însă, informaţii neconfirmate potrivit cărora armata rusă ar putea primi cinci trenuri nucleare Barguzin, dotate cu rachete intercontinentale, până în 2020.

De altfel, acest termen a fost vehiculat şi de şeful Departamentului pentru educaţie militară al Forţelor Strategice ruse, Viktor Nesterov, într-un interviu acordat în februarie postului de radio Ecoul Moscovei.

Rusia a mai avut astfel de trenuri nucleare şi în timpul Războiului Rece, dar a renunţat la ele în baza Tratatului START semnat cu SUA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.