Moscova anunţă vineri că a doborât 42 de drone ucrainene în Crimeea ocupată şi evocă un atac masiv în peninsula anexată în care Kievul a anunţat joi că a desfăşurat o rară operaţiune de comando, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nouă drone au fost distruse în urma impactului tirurilor deasupra teritoriului republicii Crimeea. 33 de drone au fost neutralizate cu mijloace de război electronic şi s-au prăbuşit fără să-şi atingă ţinta”, anunţă pe Telegram Ministerul rus al APărării.

Ministerul rus nu oferă informaţii despre eventuale pagube sau victime în urma distrugerii dronelor.

Guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvojaiev, a anunţat că mai multe aparate au fost doborâte în larg, ”în zona Capului Chersonesos, situat în sud-vestul peninsulei, la aproximativ zece kilometri de Sevastopol, portul de ataş al Flotei ruse la Marea Neagră.

”Nicio pagubă la infrastructuri civile” nu a fost constatată de către serviciile de urgenţă, a anunţat Mihail Razvojaiev.

Crimeea este ţinta unor atacuri regulate cu drone aeriene şi navale de la începutul războiului, în februarie 2022.

La sfârşitul lui iulie, 25 de drone ţintind peninsula au fost doborâte de Moscova, fără să facă victime.

Alte 28 de drone au fost doborâte la jumătatea lui iulie.

Kievul, care a lansat la începutul lui iunie o contraofensivă pentru a recuceri teritoriul ucrainean cucerit de Moscova, anunţă că vrea să recucerească Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Joi, de Ziua Independenţei Ucrainei, Kievul s-a felicitat de desfăşurarea unei rare operaţiuni de comando în peninsulă şi de ridicarea steagului naţional, un succes simbolic în acest bastion considerat impenetrabil de către Moscova.

Spionajul militar ucrainean  nu a precizat misiunea unităţilor Forţelor Speciale, dar a subliniat că ele au venit înapoi fără pierderi după ce şi-au îndeplinit toate ”obiectivele şi sarcinile”.

Miercuri, un puternic sistem rus de rachetă de tip sol-aer a fost distrus în crimeea, potrivit spionajului ucrainean.

Toate aceste acţiuni au avut loc în cadrul contraofensivei, care are nevoie, potrivit Kievului, de avioane de luptă de tip F-16, pe care ucraineni urmează să fie formaţi să le piloteze de către Statele Unite - începând din septembrie -, a anunţat joi Washingtonul.

Preşedintele american Joe Biden a evocat într-o convorbire la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski ”garanţia unei aprobări rapide ca alte naţiuni să-şi transfere (avioanele de vânătojare de tip) F-16 Ucrainei la sfârşitul acestei formări”, a anunţat într-un comunicat Casa Albă.

Tot joi, Norvegia a anunţat că este a treia ţară care va furniza avioane de concepţie americană de tip F-16 Ucrainei, după Danemarca şi Olanda.

ATAC CU RACHETĂ

În afară de acest atac masiv cu dronă în Crimeea, o rachetă ucraineană care viza ”ţinte civile” a fost distrusă vineri dimineaţa devreme de către forţe ruse în regiunea rusă Kaluga, care se învecinează cu regiunea Moscova, anunţă Ministerul rus al Apărării.

”Nimeni nu a fost rănit şi nu au existat pagube la infrastructuri”, a anunţat pe Telegram guvernatorul regional Vladislav Şapşa.

Traficul pe aeroporturile internaţionale Vnoukovo şi Domodedovo, la Moscova, a fost întrerupt scurt timp, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass.

Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat ”contribuţia” la ofensiva din Ucraina a şefului grupării paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin, în pofida ”greşelilor” acestuia şi a transkis condoleanţe. El a vorbit despre acest fost aliat cu un destin ”complicat”, care şi-a întors oamenii împotriva Mosvovei în iunie şi care este presupus mort în prăbuşirea avionului său.

Volodimir Zelenski, întrebat joi despre acest subiect într-o conferinţă de presă, a declarat că ”ceea ce este sigur este că noi nu avem nimic a face cu această situaţie. Cred că toată lumea înţăelege cine are”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.