Rusia a acuzat vineri Statele Unite că incită Ucraina la escaladarea războiului prin aprobarea atacurilor asupra Crimeei, avertizând că Washingtonul este acum direct implicat în conflict deoarece "oameni nebuni" visează să învingă Rusia. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a reacţionat astfel faţă de unele comentarii ale subsecretarului de stat american Victoria Nuland.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statele Unite consideră că peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, ar trebui să fie cel puţin demilitarizată, iar Washingtonul sprijină atacurile ucrainene asupra ţintelor militare din peninsulă, declarase joi subsecretarul de stat Victoria Nuland într-o discuţie găzduită de institutul Carnegie Endowment for International Peace din Washington. Întrebată despre pericolele unei escaladări în războiul din Ucraina, Nuland a spus că Rusia are în Crimeea o serie de instalaţii militare care sunt folosite în conflict. "Acestea sunt ţinte legitime, Ucraina le loveşte şi noi susţinem acest lucru", a spus Nuland.

CITEȘTE ȘI Un diplomat american de rang înalt afirmă că loviturile ucrainene asupra unor obiective militare din Crimeea ar fi legitime: Ucraina nu va fi în siguranţă cât timp Crimeea nu va fi cel puţin demilitarizată - VIDEO

Purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a reacţionat vineri, într-un briefing de presă, la aceste comentarii făcute de Victoria Nuland.

"Încă o dată, trebuie să evidenţiem implicarea SUA în conflictul din Ucraina. Furnizează arme în cantităţi uriaşe, furnizează informaţii, pur şi simplu participă direct la planificarea operaţiunilor militare, antrenează formaţiuni armate ucrainene. Acum, americanii cei iubitori de război au mers şi mai departe: ei incită regimul de la Kiev la o nouă escaladare, pur şi simplu pentru a transfera războiul pe teritoriul ţării noastre. Aşa, prin lovituri directe. Am avertizat şi înainte şi asta a fost şi cauza pentru care am fost forţaţi să lansăm o operaţiune militară specială. Acum ei, oficialii americani, vorbesc deschis despre asta”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, citată de agenţia TASS.

Unii oficiali americani visează ca nişte "nebuni" să învingă Rusia, a mai spus ea. "Este clar că menţionarea unor infrastructuri militare în discursul lui Nuland nu este altceva decât o încercare de a acoperi cu un pretext plauzibil dorinţa de a ne învinge ţara, la care toţi visează ca la nebuni", a subliniat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Zaharova a dat însă asigurări că peninsula "Crimeea este protejată în mod fiabil".

În stilul sarcastic caracteristic, Zaharova a sfătuit-o pe Victoria Nuland să se ocupe de problema obiectelor zburătoare neidentificate de pe cerul Statelor Unite, mai degrabă decât să intervină în situaţia din Ucraina. "Aş dori să îi dau un sfat Victoriei Nuland: Victoria, ocupă-te de baloanele albe şi de OZN-uri. Acestea străbat Statele Unite ale Americii în număr mare şi, după cum vedem, nu vă pricepeţi prea bine să vă ocupaţi cu promptitudine şi eficienţă de aceste obiecte neidentificate", a spus purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse.

"Poporul vostru râde de voi şi continuaţi să visaţi să învingeţi Rusia, iar acum, de asemenea, cereţi regimului de la Kiev să lanseze un atac asupra Crimeei. Aveţi lucruri de făcut acasă, Victoria", a subliniat Zaharova, citată de TASS.

Crimeea, care include portul Sevastopol, unde se află baza Flotei ruseşti de la Marea Neagră, este considerată de diplomaţii occidentali şi ruşi drept un punct-cheie al războiului din Ucraina. Kremlinul a avertizat că toate teritoriile considerate de Moscova ca făcând parte din Rusia - inclusiv zonele din Ucraina aflate sub control rusesc şi anexate ilegal - sunt acoperite de umbrela sa nucleară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.