Rusia a început să deplaseze cele trei nave ucrainene capturate anul trecut, despre care jurnalul Conversant a scris că ar urma să die returnate de Moscova Ucrainei înaintea unui summit programat luna viitoare, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un reporter Reuters în Crimeea, regiune anexată de Rusia de la Ucraina în 2014, a relatat că remorchere trag cele trei nave prin strâmtoarea Kerci, către Marea Neagră, unde navele ar putea fi duse către Ucraina.

Rusia a capturat navele în largul coastelor Crimeei, în noiembrie 2018, după ce a deschis focul asupra lor şi unii marinari au fost răniţi. Moscova a susţinut că navele au pătruns ilegal în apele sale teritoriale. Kievul a negat acest lucru.

În septembrie, Rusia a returnat Ucrainei marinarii care s-au aflau la bordul navelor capturate, ca parte a unui schimb de prizonieri.

Sâmbătă, cotidianul Conversant a notat că Moscova a decis să returneze navele Ucrainei şi că navele vor fi trase până la Marea Neagră de remorchere ruseşti, iar acolo predate unor remorchere ucrainene.

La 9 decembrie, la Paris va avea loc un summit la care vor participa liderii Franţei, Germaniei, Rusiei şi Ucrainei, în contextul în care s-au înregistrat progrese, din vară, în negocieri în vederea unei soluţionări a războiului din estul Ucrainei între forţe ucrainene şi separatişti proruşi susţinuţi de Moscova. Obiectivul acestui summit este să deschidă o nouă secvenţă de punere în aplicare a acordurilor de la Minsk.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.