Premierul britanic Rishi Sunak l-a destituit, printr-o scrisoare publică, pe ministrul fără portofoliu Nadhim Zahawi, preşedintele Partidului Conservator, din cauza unei ”încălcări grave a codului ministerial” cu privire la probleme fiscale ale acestuia, anunţă duminică Downing Street, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma unei anchete independente, ”este clar că există o încălcare gravă a codului ministerial”, scrie şeful Guvernului de la londra în această scrisoare publicată de Downing Street.

”În consecinţă, vă informez cu privire la decizia mea de a vă demite din funcţie, din Guvernul Majestăţii Sale”, anunţă el.

Premierul britanic a ordonat luni o anchetă cu privire la probleme cu fiscul ale aliatului său, Nadhim Zahawi, care a dat asigurări că nu are nimic să-şi reproşeze în acest dosar.

Rishi Sunak l-a însărcinat pe consilierul său în domeniul eticii să ancheteze pentru a afla dacă preşedintele Partidului Conservator, care face parte din Guvern, a încălcat codul ministerial prin faptul că a plătit o amendă fiscului britanic, pentru a pune capăt unui litigiu cu privire la câteva milioane de lire sterline.

Această amendă a fost plătită în 2022, în timpul efemerei treceri a lui Nadhim Zahawi pe la conducerea Ministerului britanic al Finaţelor, în cadrul Guvernului fostului premier Boris Johnson.

Nadhim Zahawi a devenit, odată cu instalarea lui Rishi Sunak la Downing Street, preşedintele Partidului Conservator şi ministru fără portofoliu în Guvern.

Un scandal a izbucnit anul trecut, în centrul căruia s-a aflat Rishi Sunak însuşi, după ce presa a dezvăluit că soţia acestuia, extrem de boagata Akshata Murty, beneficia de un statut fiscal avantajos în toiul crizei inflaţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.