Agenţia de rating Fitch a scăzut din nou ratingul datoriei ruse, semnalând astfel că, în opinia sa, este ”iminentă” o intrare în incapacitate de plată (default suveran) a Rusiei, citând, pentru a justifica această nouă scădere a ratingului, un decret prin care Moscova autorizează plata unor creditori din anumite ţări în ruble, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fitch a plasat la începutul lui martie, la fel ca S&P Global Ratings şi Moody's, ratingul datoriei pe termen lung a Rusiei în categoria ţărilor susceptibile să nu-şi poată rambursa datoria din cauza unei acumulări a unor sancţiuni economice după ce a invadat Ucraina.

Însă agenţia a decis marţi să retrogradeze ratingul şi mai mult, de la ”B” la ”C”, ţinând cont de ”evoluţii care au subminat şi mai mult voinţa Rusiei de a-şi rambursa datoria publică”.

Cu cât mai slab este ratingul, cu atât au mai puţină încredere cei care împrumută în Rusia, care nu va mai putea împrumuta bani cu dobânzi rezonabile.

Pentru a-şi justifica această decizie, Fitch evocă un decret prezidenţial de la 5 martie care autorizează Rusia să ramburseze creditori din anumite ţări în ruble şi nu în devize străine.

Agenţia de rating evocă, de asemenea, o decizie a Băncii centrale ruse de a restrânge transferul anumitor obligaţiuni nerezidenţilor.

”Mai general, o consolidare a sancţiunilor şi iniţiative susceptibile să limiteze comerţul cu energie cresc probabilitatea unei reacţii politice a Rusiei, inclusiv cel puţin o neplată selectivă a obligaţiilor sale suverane”, subliniază Fitch.

Este totodată posibil ca bariere tehnice, de exemplu o blocare a transferurlor de fonduri, să împiedice rambursarea datoriei.

O intrare în incapacitate de plată a Rusiei ar fi o premieră din 1998.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.