Armata israeliană a bombardat în noaptea de sâmbătă spre duminică ţinte ale mişcării islamiste palestiniene Hamas în Fâşia Gaza după noi atacuri cu rachetă din enclava palestiniană către Israel, potrivit unui comunicat al armatei, citat de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Avioane de luptă şi elicoptere au vizat ţinte ale organizaţiei teroriste Hamas în Fâşia Gaza", între care "un post militar", a indicat armata israelianp care a declarat sâmbătă seară că "două proiectile" au fost trase către teritoriul israelian din Fâşia Gaza, fără a raporta răniţi. 

Anunţul bombardamentului militar intervine la câteva ore după ce Cogat, unitate a ministerului israelian al Apărării care supervizează activităţile civile în teritoriile palestiniene, a anunţat anularea ridicării măsurilor restrictive în Fâşia Gaza din cauza atacului cu rachete. 

"Extinderea zonei de pescuit, restituirea a 500 de permise comerciale de intrare şi livrarea de ciment sunt anulate", potrivit Cogat. 

Israel justifică blocada pentru Gaza prin nevoia de a opri mişcarea islamistă Hamas, care controlează enclava din 2007 şi care este responsabilă de toate atacurile cu rachetă care vin de pe teritoriul ei. 

Pentru observatorii critici ai politicii Israelului, aceasta constituie o pedeapsă colectivă contra locuitorilor din Gaza. Atacurile palestiniene s-au intensificat de când preşedintele american Donald Trump şi-a prezentat planul de a rezolva conflictul din Orientul Mijlociu, salutat de Israel, dar neaprobat de palestinieni, care îl consideră foarte părtinitor. 

Planul prevede ca Ierusalimul să devină capitala Statului Israel, anexarea coloniilor evreieşti în Cisiordania ocupată şi crearea unui Stat palestinian demilitarizat din ceea ce va rămâne din Cisiordania şi din Fâşia Gaza. 

Atacurile cu rachete şi mortriere din Fâşia Gaza către Israel s-au intensificat de la prezentarea proiectului în 28 ianuarie.  
Recentele atacuri, dublate de represalii israeliene, fragilizează armistiţiul în vigoare din mai între Israel şi Hamas, mişcare aflată la putere în enclavă şi care deja a dus trei războaie contra Statului Israel din 2008. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.