Orice cetăţeni ruşi privaţi care luptă în Siria alături de forţe proguvernamentale siriene sunt voluntari, iar Ministerul rus al Apărării nu are nimic a face cu ei, a anunţat miercuri Kremlinul, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În baza declaraţiilor familiilor sau unor prieteni ai unor ruşi ucişi în Siria sau ale unor oficiali locali, Reuters estimează că bilanţul real al victimelor în Siria în rândul militarilor şi contractorilor privaţi este, de la începutul lui 2017 şi până în prezent, de cel puţin 40 de morţi, un bilanţ cu mult mai mare decât cel anunţat în mod oficial.

”Dacă există cetăţeni ruşi în Siria ca voluntari şi aşa mai departe, ei nu au nimic a face cu statul”, a declarat miercuri într-o conferinţă telefonică de presă, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Zece militari ruşi au fost ucişi în Siria, de la începutul acestui an şi până în prezent, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Bilanţul de 40 de morţi estimat de Reuters în primele şapte luni ale lui 2017 este mai mare decât cel estimat de agenţie în cele 15 luni dinaintea acestuia - de 36 de militari ruşi - şi relevă o creştere semnificativă a pierderilor ruse de la intrarea Moscovei în războiul civil din Siria de partea lui Bashar al-Assad, odată cu creşterii a implicării ruse în conflict.

Reuters precizează că morţile pe care le raportează au fost confirmate de mai mult de o persoană - persoane care au cunoscut victimele sau oficiali locali. Agenţia precizează totodată că a coroborat o moarte anunţată în presa locală sau pe reţele de socializare cu o altă sursă.

Acest bilanţ ar putea să ”optimist”, în contextul în care comandanţii îndeamnă familiile celor ucişi să păstreze tăcerea, comentează agenţia, citând în acest sens rude sau prieteni ai unor militari şi contractori care au solicitat protecţia anonimatului.

Adevăratul bilanţ în războiul din Siria este un subiect sensibil în Rusia, un subiect totodată puternic mediatizat înaintea alegerilor prezidenţiale prevăzute anul viitor, în urma cărora Vladimir Putin ar urma să obţină un nou mandat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.