Un document care urmează să fie semnat în cursul zilei de miercuri oferă Statelor Unite acces preferenţial la noi acorduri privind resursele naturale ucrainene, dar nu oferă automat Washingtonului o parte din bogăţiile minerale ale Ucrainei sau din infrastructura de gaze a acesteia, potrivit unui proiect consultat de Reuters.
Proiectul prevede crearea unui fond comun SUA-Ucraina pentru reconstrucţie, care va primi 50% din profiturile şi redevenţele ce revin statului ucrainean din noile permise de exploatare a resurselor naturale din Ucraina.
Acesta prevede că orice asistenţă militară viitoare acordată de SUA Ucrainei va fi luată în considerare pentru contribuţia SUA la fondul comun.
26 mai - Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie - Perspectivele macroeconomice și fiscale ale României
Cu toate acestea, proiectul nu precizează cum vor fi cheltuite veniturile fondului comun, cine beneficiază de acestea sau cine controlează deciziile privind cheltuielile.
Conform proiectului, Statele Unite, sau alte entităţi desemnate de acestea, vor avea acces preferenţial - dar nu exclusiv - la noi permise, licenţe şi oportunităţi de investiţii în domeniul resurselor naturale ucrainene, conform proiectului. Acordurile existente nu sunt acoperite.
Variantele anterioare ale acordului din timpul negocierilor afirmau că acesta va include infrastructura ucraineană de gaze naturale, care este unul dintre cele mai valoroase active ale Ucrainei, au declarat surse care cunosc subiectul la începutul acestei luni. Dar infrastructura de gaze nu este acoperită de proiectul văzut miercuri de Reuters.
Sursele declaraseră, de asemenea, că Statele Unite vor controla modul în care sunt cheltuite veniturile fondului comun şi, prin urmare, ar putea primi redevenţe şi profituri din resursele naturale ale Ucrainei. Cu toate acestea, acest lucru lipseşte din proiectul de acord văzut de Reuters, care ar urma să fie semnat miercuri.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.