Consilierii diplomatici ai cancelarului german Olaf Scholz şi preşedinţilor rus Vladimir Putin, ucrainean Volodimir Zelenski şi francez Emmanuel Macron s-au întântâlnit miercuri la prânz la Paris cu scopul de a încerca să găsească o soluţie crizei din Ucraina, anunţă preşedinţia franceză, care speră să obţină ”un indiciu clar cu privire la starea de spirit a ruşilor”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această reuniune se desfăşoară în formatul diplomatic ”Normandia”, care datează din 2015, la invitaţia Franţei.

La ea iau parte aproximativ 15 diplomaţi care fac parte din anturajul conducătorilor celor patru ţări - francezul Emmanuel Bonne, conslierul diplomatic al lui Emmanuel Macron, germanul Jens Plötner, consilierul cancelarului german Olaf Scholz, vicepremierul rus Dmitri Kozak şi directorul administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Yermak.

Această reuniune este menită să dezamorseze criza, în urma unei serii de negocieri între ruşi şi americani, săptămâna trecută, în contextul unei creşteri continue a tensiunilor prvind Ucraina.

Rusia este acuzată de comasarea a zeci de mii de militari la frontiera ucraineană în vederea unei incursiuni în Ucraina.

Ruşii cer garanţii privind securitatea rusă, inclusiv o respingere a aderării Ucrainei la NATO.

Statele Unite agită, la rândul lor, ameninţarea unor sancţiuni economice, în cazul unei invazi ruse a Ucrainei.

Ultimul summit în ”formatul Normandia” a avut loc în decembrie 2019, la Paris, unde s-au întâlnit Putin, Zelenski, Angela Merkel şi Macron.

Franţa speră la un nou summit între cei patru şefi de stat, care să aibă loc, de această dată, la Berlin.

”Este foarte încurajator că ruşii au acceptat să reintre în acest format diplomatic, singurul în care sunt parte implicată. Această reuniune va da un indiciu clar despre starea de spirit a ruşilor, înaintea convorbrii de vineri a (preşedintelui francez) Emmanuel Macron cu preşedintele rus Vladimir Putin”, apreciază Palatul Élysée.

”Noi vrem o dezescaladare, care are loc atât prin dialog, cât şi prin disuasiune. Un dialog are loc cu prvire la sancţiuni, împreună cu partenerii europeni, americani şi instituţii, pentru ca această disuasune să fie suficient de credibilă, pentru ca dialogul să fie credibil. Cele două se alimentează una pe cealaltă”, apreciază preşedinţia franceză.

”Însă aceste sancţiuni nu trebuie să antreneze replici care să conducă la un cost împotriva noastră, ca un bumerang. Sancţiunile nu sunt un alfa şi un omega al reacţiei”, subliniază Palatul Élysée.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.