Statele Unite ameninţă Belarusul că se expune unei riposte ”rapide” şi ”ferme” în cazul în care permite Rusiei să folosească teritoriul belarus pentru a ataca Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La fel cum am spus de clar Rusiei că va plăti scump” o eventuală invazie, ”în ultimele zile am transmis la fel de clar Belarusului că, dacă autorizează folosirea teritoriului său în vederea unui atac împotriva Ucrainei, va suferi o ripostă rapidă ş fermă din partea Statelor Unite şi aliaţilor noştri”, a ameninţat marţi un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price.

”În cazul în care o invazie este lansată dn Belarus, dacă militari ruşi sunt staţionaţi în mod permanent pe teritoriul său, NATO ar putea de asemenea să-şi revizuiască poziţia în ţările cu frontiere cu Belarusul”, a mai ameninţat el în faţa presei.

Statele Unite au anunţat săptămâna trecută, în toiul unei încleştări cu Moscova, că sunt îngrijorate de o reformă constituţională în Belarus care să permită o desfăşuare de armament nuclear rusesc pe teritoroul acestei ţări vecine cu Ucraina şi Polonia.

Oficiali americani apreciază că exerciţii militare ruso-belaruse anunţate de către Belarus merg ”dincolo de normal” şi ar putea prevesti o prezenţă militară permanentă a Rusieiîn această fostă republică sovietică, rămasă unul dontre cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.