Guvernul britanic se întruneşte miercuri într-o reuniune de urgenţă după presupusa otrăvire a unui fost agent rus dublu şi a fiicei sale cu o substanţă pe care anchetatorii caută în continuare să o identifice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reuniunea Comitetului ”Cobra” - convocat în cazuri de urgenţă naţională - este prezidată de către ministrul de Interne Amber Rudd. Ea face rezumatul anchetei care ameninţă să inflameze din nou relaţiile diplomatice între Regatul Unit şi Rusia.

În pofida faptului că serviciile antiteroriste din cadrul Scotland Yard, care au preluat conducerea anchetei, au anunţat că studiază toate pistele, ministrul britanic de Externe Boris Johnson a arătat cu degetul Moscova.

El a apreciat marţi, în faţa deputaţilor britanici, că acest caz aminteşte otrăvirea cu plutoniu-210 a lui Aleksandr Litvinenko, un fost agent al serviciilor secrete ruse (FSB), la Londra, în 2010. O anchetă britanică a acuzat o responsabilitate a Moscovei.

”Dacă ancheta demonstrează responsabilitatea unui stat, Guvernul va răspunde în mod adecvat şi ferm”, a avertizat Johnson în faţa deputaţilor, după care a catalogat Rusia drept o ”forţă nefastă şi perturbatoare în multe aspecte”.

Această acuzaţie a declanşat o reacţie de indignare a autorităţilor ruse.

O purtătoate de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a declarat că ”asemenea declaraţii ale şefului Afacerilor Externe este pur şi simplu o sălbăticie. Există norme procedurale, o anchetă, respectarea legii”.

CE OTRAVĂ?

Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, şi fiica sa, Iulia, în vârstă de 33 de ani, au fost găsiţi inconştienţi, duminică, fără să prezinte răni vizibile, pe o bancă, într-un centru comercial de la Salisbury, în sudul Angliei.

Ei se aflau în stare critică marţi, spitalizaţi la terapie intensivă şi trataţi în legătură cu o ”expunere la o substanţă necunoscută”, potrivit poliţiei.

”Obiectul pentru moment este stabilirea a ceea ce a îmbonăvit atât de rău aceste persoane”, a declarat miercuri Mark Rowley, şeful poliţiei antitero, care a lansat un apel către martori.

Potrivit BBC, poliţia a adresat o solicitare oamenilor de ştiinţă de la laboratorul militar Porton Down, în apropiere de Salisbury, în vederea stabilirii naturii substanţei utilizate.

”Viteza cu care a avut loc (spitalizarea) sugerează că probabil nu este datorată unor radiaţii”, a apreciat Malcolm Sperrin, un profesor de fizică medicală la Royal Berkshire Hospital. ”Unele simprome prezentate sugerează un produs chimic, deşi nu putem fi siguri”.

IPOTEZE ÎN PRESĂ

Presa britanică a multiplicat miercuri ipotezele cu privire la otrăvire.

Astfel, tabloidul The Sun avansa teza unei orăviri cu taliu, iar The Telegraph evoca pista agentului neurotoxic VX, folosit în asasinarea fratelui vitreg al dictatorului nord-coreean Kim Jong-un.

Potrivit The Times, anchetatorii vor analiza circumstanţele morţii soţiei lui Serghei Skripal, Liudmila, decedată de un cancer în 2012 şi a fiului său, Aleksandr, mort la Sankt Petersburg anul trecut.

RECONSTITUIRE

Poliţia îşi continuă investigaţiile în anumite localuri din centrul comercial de la Salisbury, reconstituind deplasările fostului colonel rus şi fiicei sale.

Ei ar fi luat masa într-un restaurant din lanţul de pizzerii Zizzi şi ar fi băut ceva la pubul The Mill, care rămân amândouă închise publicului.

Un nou perimetru de securitate a fost instituit la faţa locului, ”din precauţie”, într-o zonă situată la aproximativ 35 de kilometri de centrul comercial.

Un fost agent al serviciilor de informaţii ale armatei ruse GRU, Serghei Skripal a fost acuzat de ”înaltă trădare” după ce a vândut informaţii spionajului britanic şi a fost condamnat la 13 ani de închisoare.

În 2010, el a făcut parte dintr-un schimb de spioni între Moscova, pe de o parte, Londra şi Washington pe de altă parte, şi s-a instalat în Anglia.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.