Republica Moldova a plătit integral consumul de gaze naturale pentru luna aprilie furnizat de producătorul rus de gaze Gazprom, a declarat, miercuri, directorul companiei energetice de stat Moldovagaz, Vadim Ceban, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Republica Moldova a semnat în toamna anului trecut un contract de furnizare pe cinci ani în baza căruia preţul este determinat lunar şi raportat la preţurile spot globale ale gazului şi petrolului.

În aprilie, preţul s-a dublat faţă de nivelul din martie.

Moldovagaz a transferat 69.5 milioane de dolari către Gazprom pentru livrările de gaze din martie-aprilie, a declarat Ceban pe reţelele sociale.

”Compania nu are datorii pentru aprovizionarea curentă cu gaze naturale”, a adăugat Ceban.

Contractul a fost semnat pe fondul discuţiilor continue cu privire la datoria Republicii Moldova pentru livrările anterioare de gaze, estimată de Rusia la 709 milioane de dolari.

Oficialii moldoveni au precizat în luna octombrie a anului trecut că Guvernul Republicii Moldova şi Gazprom au convenit să supună datoria unui proces de audit în 2022 şi să negocieze un program de plată a datoriei.

Cu toate acestea, procesul de audit s-a blocat când Rusia şi-a trimis trupele în Ucraina pe 24 februarie.

Moldova a cerut Gazprom să amâne termenul limită pentru audit cu 10-12 luni, dar nu a primit un răspuns de la producătorul de gaze, au declarat oficialii moldoveni în această lună.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.