Numele erei imperiale a regimului împăratului Naruhito, după abdicarea peste o lună a tatălui său Akihito, se pronunţă ”Reiwa”, iar cele două ideograme pot însemna ”agreabil” sau ”ordine” şi ”armonie” sau ”pace”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acest lucru înseamnă naşterea unei civilizaţii în care domneşte o armonie între fiinţe”, a precizat într-o conferinţă de presă premierul Shinzo Abe. Ortografia în alfabetul roman rămâne de conformat.

”Promăvara vine după iarna grea, acest nume vrea să marcheze începutul unei perioade pline de speranţă”, a adăugat el.

Termenul provine dintr-un scurt poem japonez "waka" ce trimite la nutură, extras din cea mai veche culegere de poeme japoneze, intitualtă Manyoshu.

”Este pentru prima oară când este vorba despre un termen provenind din texte japoneze” şi nu chineze, a precizat şeful Guvernului, catalogat adesea drept naţionalist, declarându-se ”mândru de lunga isotie a Japoniei”.

Numele acestei ere - a cărui dezvăluire este în sine un eveniment istoric pentru japonezi - este rezultatul unei reflecţii, timp de mai multe luni, a unor experţi, personalităţi de diverse origini şi lideri politici.

”Este un nume magnific”, a comentat înfaţa camerelor de luat imagini ale postului public NHK laureatul Premiului Nobel pentru Medicină Shinya Yamanaka, care a făcut parte dintre cei nouă membri ai acestui comitet de personalităţi.

Anunţul a fost făcut către ora locală 11.40 (5.40, ora României) de către secretarul general şi purtătorul de cuvânt al Guvernului Yoshihide Suga, care a agitat în faţa camerelor de luat imagini un document înrămat pe care erau caligrafiate kanjis (ideograme) chineze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.