Regatul Unit a clasat drept organizaţie teroristă mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în enclava Fâşia Gaza, în urma unei aprobări a deputaţilor în acest sens, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numai aripa armată a Hamas - Brigăzile Ezzedine al-Qassam - era interzisă anterior în Regatul Unit, în pofida faptului că mişcarea islamistă se afla deja pe lista organizaţiilor teroriste în Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE), din care regatul a ieşit în 2020.

Această interdicţie vizează de-acum şi aripa politică a Hamas, după ce o iniţiativă a Guvernului lui Boris Johnson în acest sens a fost adoptată vineri de către Parlamentul britanic, a anunţat Ministerul britanic de Interne.

Cele două aripi ale organizaţiei Hamas s-au ”apropiat” atât de mult, încât ”orice distincţie între ele este de-acum considerată artificială”, a declarat, în Camera Comunelor, secretarul de stat însărcinat cu Securitatea Damian Hinds.

”Această grupare pregăteşte, comite şi participă la acte de terorism”, a denunţat el, citând ca exemplu ”atacuri oarbe” cu rachetă sau mortier vizând ţinte israeliene.

Calitatea de membru Hamas sau promovarea organizaţiei se pedepseşte de-acum cu până la 14 ani de închisoare, în virtutea legislaţiei britanice antiteroriste, a precizat Home Office.

Israelul a salutat săptămâna trecută voinţa Guvernului Johnson de a susţine această ”decizie importantă” şi a catalogat Hamas drept ”gruparea islamică radicală care ţinteşte israelieni nevinovaţi şi caută să distrugă Israelul”.

Un purtător de cuvânt al Hamas, Hazem Qassem, a denunţat ”o crimă împotriva poporului palestinian şi a istoriei sale de luptă”.

El aprecia că această schimbare va fi ”un mare păcat politic, moral şi juridic” în cazul în care este adoptată de regat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.