Refugiaţi ucraineni care au plecat din ţară după invazia rusă au început să fie cazaţi pe un vas de croazieră amarat în largul Edinburghului, anunţă Guvernul scoţian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Refugaţi au început să sosească marţi la bordul M/S Victoria, special închiriat în acest sens, în măsură să găzduiască 1.600-1.700 de persoane în 739 de cabine.

”Noi nu vrem ca oamenii să petreacă mai mult timp decât este necesar în locuinţe temporare, ca nava”, declară ministrul însărcinat cu Justiţia Socială şi Locunţele în cadrul Guvernului local, Shona Robison.

”Însă vrem să le facem sejurul cât mai confortabil posibil şi am colaborat cu diverşi parteneri pentru a furniza diverse servicii, la bord, pasagerilor, în afară de servicii de asistenţă disponibile”, a adăugat ea.

Refugiaţii vor putea astfel să aibă acces la ”restaurante, zone de joacă pentru copii cu jucării şi cărţi, magazine, o spălătorie, un acces wifi şi spaţii comune”.

Scoţia a furnizat locuinţe unui număr de peste 9.000 de refugiaţi ucraineni de la lansarea invaziei ruse, la sfârşitul lui februarie.

Guvernul scoţian a închiriat acest vapor de croazieră până în ianuarie 2023, pentru a putea găzdui refugiaţi aduşi în Scoţia printr-un program pe care-l finanţează.

Acest program le permite solicitanţilor ucraineni de azil să desemneze Guvernul scoţian drept gazda lor şi nu un locuitor voluntar care să-i primească.

El a fost suspendat la 11 iulie, în urma unei creşteri considerabile a cererilor.

Shona Robison precizează că Guvernul scoţian acţionează în vederea unei creşteri a capacităţii de găzduire - temporară - şi cazării unui număr maximum de refugiaţi la locuitori voluntari.

”Succesul programului este ilustrat de faptul că aproximativ 115 persoane au sosit în medie zilnic în săptămâna de până la 19 iulie”, a declarat ea.

”În contextul în care 9.000 de persoane deplasate au un sponsor scoţian în prezent, va fi o provocare să-i găzduim pe toţi”, a adăugat ea.

Guvernul scoţian estimează că ”mult mai mulţi” refugiaţi ucraineni urmează să sosească vara aceasta în provincia britanică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.