Preşedinta Taiwanului Tsai Ing-wen a promis sâmbătă că va menţine status quo-ul de pace şi stabilitate în strâmtoarea Taiwan, pe fondul tensiunilor mari cu China, care au intensificat presiunea militară asupra insulei guvernate democratic, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Taiwanul nu va provoca şi nu se va pleca în faţa presiunii chineze, a spus Tsai într-un discurs la biroul prezidenţial din Taipei, care marchează cea de-a şaptea aniversare a guvernării sale.

China, care consideră Taiwanul ca fiind al său şi ameninţă că va aduce insula sub controlul său dacă va fi necesar, a intensificat presiunea militară şi diplomatică pentru a forţa insula să accepte suveranitatea chineză, de la preluarea mandatului de pcreşedinte de către Tsai, în 2016.

Beijingul a respins apelurile la discuţii din partea lui Tsai, pe care o consideră separatistă.

Tsai a promis în repetate rânduri că va apăra libertatea şi democraţia Taiwanului.

"Războiul nu este o opţiune. Niciuna dintre părţi nu poate schimba unilateral status quo-ul cu mijloace non-paşnice. Menţinerea status quo-ului păcii şi stabilităţii este consensul atât pentru lume, cât şi pentru Taiwan ", a spus Tsai.

”Deşi Taiwanul este înconjurat de riscuri, nu este în niciun caz un generator de riscuri. Suntem un manager de risc responsabil şi Taiwanul va fi alături de ţările şi comunităţile democratice din întreaga lume pentru a dezamorsa riscurile în comun”, a spus ea.

Liderii naţiunilor bogate din Grupul celor Şapte (G7) au convenit că caută o soluţie paşnică a problemelor din Taiwan, a declarat vineri prim-ministrul japonez Fumio Kishida, gazda summitului G7 de la Hiroshima.

Tsai a spus că oficialii din Taiwan sunt în discuţii cu administraţia preşedintelui american Joe Biden cu privire la trimiterea de ajutoare pentru arme în valoare de 500 de milioane de dolari către Taiwan, adăugând că ajutorul este menit să abordeze livrările de arme întârziate din cauza pandemiei de Covid-19.

Ea a subliniat importanţa globală a lanţului de aprovizionare din Taiwan, care produce majoritatea cipurilor semiconductoare avansate din lume, şi a promis că va păstra cele mai avansate tehnologii de cipuri şi centre de cercetare şi dezvoltare din Taiwan.

Taiwanul se pregăteşte pentru alegeri prezidenţiale cheie la mijlocul lunii ianuarie 2024, tensiunile din China fiind în fruntea agendei campaniei.

Reprezentând principalul partid de opoziţie Kuomintang (KMT) din Taiwan pentru votul cheie de la mijlocul lunii ianuarie, primarul oraşului New Taipei, Hou Yu-ih, a declarat sâmbătă că Taiwanul se confruntă cu o alegere între ”pace şi război” sub conducerea lui Tsai şi a promis că va păstra stabilitatea regională prin ”dialog şi schimburi” nespecificate.

”Frica de război nu va alunga niciodată speranţa pentru pace”, a spus Hou la un eveniment organizat în Taipei pentru a-şi începe campania electorală, jurând că va apăra Republica Chineză, numele oficial al Taiwanului.

Hou candidează împotriva vicepreşedintelui din Taiwan, William Lai, de la Partidul Progresist Democrat, aflat la guvernare.

KMT, care favorizează legăturile strânse cu China, a încadrat votul din 2024 drept o alegere între război şi pace.

În biroul prezidenţial, când a fost întrebat despre poziţia opoziţiei cu privire la alegeri, Tsai a spus că menţinerea păcii ar trebui să fie consensul pentru toate partidele politice din Taiwan şi că nu ar trebui ”să vindem temerile de război pentru câştiguri electorale”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.