Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, avertizează că după zilele de caniculă va urma o perioadă cu temperaturi mai scăzute, cu ploi torenţiale, vijelii şi grindină. Mateescu afirmă că, în contextul secetei pedologice de la nivelul solului, ploile sunt benefice pentru agricultură.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Vom resimţi o schimbare în evoluţia regimului de temperaturi la debutul săptămânii şi chiar de duminică, mai ales în vestul, centrul şi nordul ţării, unde maximele nu vor mai depăşi 32 de grade, în timp ce în sud, sud-est vor mai fi posibile valori de până la 39 de grade, dar de luni urmează o săptămână cu valori de temperaturi mai ponderate”, a declarat, vineri, directorul general al ANM, Elena Mateescu.

Mateescu a precizat că, după acest val de caniculă, este probabil să revină ploile torenţiale, vijeliile şi chiar şi grindina, ca urmare a unei mase de aer mai rece care o va înlocui  pe cea de aer foarte cald.

„Schimbul de masă de aer foarte cald cu o masă de aer mai rece, cu diferenţe termice semnificative, menţine riscul unor fenomene meteorologice extreme. Acestea îşi vor face apariţia încă de sâmbătă după-amiaza, sâmbătă noaptea, urmând ca ulterior, duminică şi pe parcursul săptămânii viitoare să consemnăm averse torenţiale, posibil vijelii. Nu excludem la nivel izolat căderi de grindină şi ceea ce este foarte important, cantităţi de precipitaţii importante, pe secvenţe foarte scurte de timp”, a declarat Elena Mateescu.

Totuşi, a adăugat meteorologul, este „bine că va ploua”, chiar dacă se vor acumula cantităţi de 30-40l/mp , în condiţiile în care seceta este extremă deja în mare parte a ţării, „mai ales în jumătatea vestică, în sud sau în sud-est şi chiar şi în Moldova”. 

„Suntem la limita unei aprovizionări satisfăcătoare, în condiţiile în care temperaturile acestea ridicate, asociate şi cu insuficienţa precipitaţiilor de până în prezent, au amplificat starea de secetă pedologică. Am însumat cantităţile de precipitaţii de la 1 septembrie 2024 şi până în prezent avem o cantitate medie de 500,7 litri pe metru pătrat, comparativ cu perioada anterioară similară, 2023-2024 - 534,7 litri pe metru pătrat, în condiţiile în care anul agricol anterior a fost al cincelea cel mai secetos an din 1901 şi până în prezent”, a precizat Elena Mateescu.

Potrivit directorului ANM, există şi acum „o probabilitate foarte mare” ca acest an agricol, 2024-2025, să se alăture seriei anilor celor mai secetoşi, în condiţiile în care deja consemnăm doar 500 de litri până în prezent.

„Chiar şi dacă luna august, ultima lună a anului agricol curent, va înregistra o cantitate apropiată de normal, undeva la 55-60 litri pe metru pătrat, rămânem foarte aproape cu 565 faţă de 569 în anul anterior”, a mai spus directorul ANM. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.