Reprezentanţii Companiei Municipale Parking Bucureşti au anunţat că în diverse zone din Capitală au fost găsite coduri QR pentru plata parcării, modificate, iar peste acestea fuseseră lipite alte coduri QR prin care erau colectate datele bancare ale utilizatorilor. Compania Municipală Parking Bucureşti recomandă limitarea utilizării acestei metode de plată timp de 72 de ore. O situaţie similară a fost înregistrată şi la Constanţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Reprezentanţii Companiei Municipale Parking Bucureşti au anunţat, vineri, că în urma inspecţiilor de rutină desfăşurate în parcajele publice administrate de companie au fost descoperite indicii clare ale unei activităţi cu potenţial infracţional, care afectează atât interesele cetăţenilor, cât şi pe cele ale administraţiei publice locale. 
”Astfel, în parcările inspectate, s-a constatat că panourile informative destinate efectuării plăţii prin cod QR au fost modificat prin aplicarea unui autocolant (sticker) cu un cod QR de culoare diferită faţă de cel original (beige în loc de alb), ceea ce a generat suspiciuni privind autenticitatea acestuia. Accesarea codului QR de pe stickerul aplicat conducând utilizatorul către o pagină web falsificată, concepută să reproducă interfaţa oficială a operatorului de parcări publice”, au afirmat reprezentanţii Companiei Municipale Parking Bucureşti.
Ei au explicat că odată accesat acest link fraudulos, utilizatorului i se solicită datele cardului bancar (numărul cardului, data expirării şi codul CVC). După introducerea acestor date şi apăsarea comenzii „Plăteşte”, plata nu este procesată, iar procedura de achitare nu continuă. 
”De fapt, în această etapă, datele bancare ale clientului sunt colectate fără acordul acestuia, existând riscul real de compromitere a informaţiilor personale şi de utilizare frauduloasă a fondurilor din conturile bancare. În acelaşi timp, utilizatorul nu achită contravaloarea parcării, fiind astfel expus riscului de sancţionare contravenţională pentru neplata serviciului’, au mai precizat cei de la  Compania Municipală Parking Bucureşti. 
Astfel, în parcajul CEC – Judecătorie  au fost găsite două panouri afectate), în parcajul Eforie - un panou afectat, în parcajul Brezoianu - trei panouri afectate), în parcajul Ion Câmpineanu – un panou afectat. 
Reprezentanţii Compania Municipală Parking Bucureşti au afirmat că ”având în vedere gravitatea situaţiei şi implicaţiile directe asupra siguranţei cetăţenilor şi a veniturilor publice, am solicitat demararea de urgenţă a unei anchete cu sprijinul organelor competente, în vederea identificării şi sancţionării persoanelor responsabile pentru aceste acţiuni frauduloase”.
Totodată, Compania Municipală Parking Bucureşti a  mai anunţat că va coopera cu toate instituţiile abilitate pentru a sprijini investigaţiile în desfăşurare şi va implementa măsuri suplimentare de securizare a infrastructurii informaţionale din parcajele gestionate. 
Compania Municipală Parking Bucureşti recomandă utilizarea cu prudenţă a metodei de plată prin QR cod sau limitarea utilizării acestei metode timp de 72 de ore.
La Constanţa, poliţiştii au deschis o anchetă după ce persoane necunoscute ar fi falsificat codurile  QR aferente plăţii parcărilor pe o stradă şi un bulevard din centrul municipiului Constanţa şi au aplicat coduri false pentru cele autentice. În acest mod, o persoană a fost păbugită cu suma de 700 de lei după ce a scanat codul respectiv. De asemenea, Primăria Constanţa a decis suspendarea temporară a plăţii parcării prin scanarea codului QR.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.