Trupele ucrainene au stabilit poziţii pe malul estic al râului Dnipro în sudul regiunii Kherson, potrivit unor rapoarte, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
Regiunea este parţial controlată de Rusia, iar traversarea râului ar putea fi semnificativă în viitoarele ofensive. Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA, afirmă că bloggerii militari ruşi au postat "suficiente imagini geolocalizate şi rapoarte text pentru a confirma" avansul.
 
BBC Ucraina afirmă că sursele sale militare au raportat o "anumită mişcare peste [râul] Dnipro" în apropierea oraşului Kherson.
 
Armata ucraineană nu a confirmat mişcarea, în timp ce Rusia a negat rapoartele. Dar dacă rapoartele potrivit cărora Ucraina a asigurat un cap de pod pe malul estic sunt corecte, ar putea fi semnificativ pentru a ajuta Kievul să respingă trupele ruseşti.
 
Un avans ucrainean în zonă ar putea, în viitor, chiar să taie coridorul terestru către peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014.
 
Cu toate acestea, experţii militari spun că orice mişcare a trupelor ucrainene în zona capului de pod - care este străbătută de câmpii inundabile, canale de irigaţii şi alte obstacole de apă - ar fi o sarcină dificilă. Iar avansurile ucrainene ar fi şi mai complicate de avantajul semnificativ al Rusiei în aer.
 
Armata ucraineană vorbeşte de ceva timp în mod public despre pregătirile pentru o contraofensivă majoră, fără a preciza unde şi când ar putea fi lansată.
 
Până în prezent, toată regiunea Kherson de pe malul estic al Niprului a fost sub control rusesc, râul lat servind drept barieră naturală. Capitala regională - aşezată pe malul vestic - a fost eliberată de forţele ucrainene în noiembrie anul trecut.
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.