”Trecutul colonial” şi ”rasismul instituţional” din Franţa se află la originea văpăii de violenţe urbane din această ţară, care vor conduce la ”o reprimare şi mai mare a musulmanilor şi migranţilor”, apreciază luni preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful statului turc îşi exprimă îngrijorarea că aceste evenimente recente din Franţa ”conduc la o reprimare şi mai mare a musulmanilor şi migranţilor”, după uciderea lui Nahel, la vârsta de 17 ani, prin împuşcare, de către un poliţist, la un comtrol rutier.

Erdogan compară moartea câtorva sute de migranţi, la sfârşitul lui iunie, în largul coastei Greciei, lipsiţi de ajutor, cu dispariţia mediatizată a ”cinci bogaţi plecaţi să vadă Titanicul”.

El vede astfel ”semnul mentalităţii coloniale arogante, inumane, bazată pe supremaţia omului alb”, ”mai ales în ţări cunoscute prin trecutul lor colonial, în care rasismul cultural s-a transformat în rasism instituţional (şi se află) la originea evenimentelor din Franţa”, subliniază el.

”Bineînţeles”, continuă Erdogan, ”noi nu tolerăm jefuirea magazinelor, iar tulburări urbane nu pot servi la cerarea dreptăţii”, însă ”este clar că autorităţile trebuie să tragă concluziile acestei explozii sociale”.

Preşedintele turc, care a făcut aceste declaraţii la televiziune, în direct, în urma unei şedinţe a Guvernului său, denunţă cu regularitate ”islamofobia” care, în opinia sa, prevalează în Franţa.

”Din nefericire, majoritatea imigranţilor, care sunt condamnaţi să trăiască în ghetouri, (care sunt) oprimaţi sistamtic sunt musulmani”, subliniază Recep Tayyip Erdogan.

Presa turcă urmăreşte îndeaproape revoltele care au izbucnit în Franţa după uciderea lui Nahel, mai ales televiziunea publică TRT, care nu ratează nicio ocazie să spună că minorul - care s-a născut în Franţa - este ”algerian”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.