Emmanuel Macron a apreciat marţi că ”radicalizarea s-a instalat pentru că Republica a demisionat” în ”multe dintre teritoriile noastre aflate în dificultate” şi a promis ”vreo cinsprezece planuri de luptă împotriva radicalizării” până la începutul lui 2018, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu voi confunda niciodată cele câteva mii de radicalizaţi cu milioanele de locuitori ai cartierelor populare”, a declarat şeful statului la Tourcoing (nord), într-un discurs consacrat ”politicii oraşului”.

Însă, ”în multe dintre teritoriile aflate în dificultate, radicalizarea s-a instalat şi a atins câteva mii dintre tinerii noştri sau mai puţin tineri. Iar ea trebuie să ne determine de asemenea să ne punem în discuţie în mod indispensabil”, a continuat el.

”Această radicalizare s-a instalat pentru că Republica a demisonat. Şi pentru că noi am lăsat în prea multe comunităţi, în prea multe cartiere, reprezentanţi ai unei religii transfigurate, deformate, care poartă ura şi replierea, să aducă soluţii pe care Republica nu le aducea”, a subliniat Macron.

”Am închis, în cartiere, şcoli, am suprimat ajutoare pentru cei mai în vârstă sau cei mai tineri şi au venit asociaţii care au propus soluţii pentru toate acestea. Cu o faţă încântătoare”, a declarat el.

”Însă ele au propus de fiecare dată, în acelaşi timp, să-i scoatem pe concetăţenii noştri din Republică şi din istoria republicană. Asta au făcut asociaţiile salafiste, asociaţiile care au purtat radicalizarea unui islam şi care ne-au fracturat profund cartierele”, a continuat preşedintele Republicii.

”Lupta pe care trebuie să o ducem acum este evident de a restaura Republica în toate componentele sale. Şi nu pot să cer unui tânăr să creadă în Republică atunci când ea nu se ridică la înălţime. Ci să nu cedeze niciun milimetru de teritoriu republican celor care propun ieşirea din Republică”, a îndemnat şeful statului.

”Acţiunea pe care o întreprindem va fi, aţi înţeles, în toate cartierele noastre, de restabilire în fiecare parte a lor a politicilor noastre şi, în acelaşi timp, de a răspunde acestei radicalizări, de a avea, în cele câteva zeci de cartiere în care s-a concentrat ea, o politică profund exigentă, riguroasă şi uneori autoritară, mi-o asum, de închidere a structurilor inacceptabile, de restabilire a comportamentelor republicane”, a avertizat Macron.

”De aceea, de acum şi până al începutul anului viitor, vreo cincispreze planuri de luptă împotriva radicalizării şi de activare a unei politici de deradicalizare vor fi prezentate de către ministrul de Interne şi ansamblul miniştrilor competenţi, negociate cu aleşii, cu mijloace suplimentare, închideri de structuri şi o acţiune hotărâtă pe teren”, a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.