Fostul ministru chinez de Externe Qin Gang, dat afară în mod brusc din funcţie anul trecut - şi care nu a mai fost văzut în public de luni de zile - a ”demisionat” din postul de deputat, potrivit presei de stat chineze, înaintea sesiunii anuale a Parlamentului chinez, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Qin Gang, în vârstă de 57 de ani, considerat un apropiat al preşedintelui chinez Xi Jinping, a preluat conducerea Ministerului chinez de Externe în decembrie 2022.

El a fost dat afară din post şapte luni mai târziu, o decizie-surpriză pe care autorităţile nu au justificat-o niciodată.

Qin Gang păstra însă un titlu de reprezentant în Parlament, o instanţă aflată în subordinea Partidului Comunist Chinez (PCC, unic).

”Demisia lui Qin Gang a fost acceptată”, anunţa în mod laconic, marţi, agenţia oficială chineză de presă China Nouă.

Acest anunţă intervine înaintea începerii, săptămâna viitoare, la Beijing, a sesiunii anuale a Parlamentului chinez, din care fac parte aproximativ 3.000 de deputaţi din cadrul Adunării Naţionale Populare (ANP).

Wang Yi, care a fost înaintea lui Qin Gang şeful diplomaţiei chineze, a reluat acest post după îndepărtarea acestuia din urmă.

Wang Yi, oficialul cu cel mai înalt rang în relaţiile diplomatice al Partidului Comunist Chinez, era adevăratul şef al diplomaţiei chineze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.