Preşedintele rus Vladimir Putin şi ministrul său al Apărării Serghei Şpogu anunţă miercuri investiţii substanţiale în numeroase domenii militare - inclusiv o creştere a numărului trupelor, o accelerare a programelor de înarmare şi o nouă generaţie de rachete hipersonice, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Putin şi Şoigu au prezentat în cadrul avcestei reuniuni extinse a conducerii militare ruse o serie de iniţiative vizând pregătirea Rusiei în vederea unor ”confruntări inevitabile” ale Rusiei cu adversarii săi.

EXPANSIUNE MILITARĂ

Şoigu a anunţat că armata rusă urmează să crească de la un milion de oameni, cât are în prezent, la 1,5 milioane de oameni - inclusiv 695,000 de militari ”voluntari” cu contract.

Rusia a desfăşurat recent 150.000 de militari - suplimentari - în cadrul ”operaţiunii militare speciale” în Ucraina, reprezentând jumătate dintre bărbaţii mobilizaţi în toamnă.

Ministrul rus al Apărării a anunţat, de asemenea, înfiinţarea a două divizii de asalt aeroporttate suplimentare.

Cei doi au subliniat că principalul adversar al Rusiei este o NATO ”expansionistă” - care vrea să slăbească şi să împartă Rusia.

”Având în vedere dorinţa NATO de a-şi consolida potenţialul militar în apropierea frontierelor ruse şi de a extinde alianţa în Finlanda şi Suedia, sunt necesare măsuri de represalii în vederea înfiinţării unui grup de trupe adecvat în nord-vestul Rusiei”, a anunţat Şoigu.

El a anunţat înfiinţarea unui nou District Militar Leningrad în nord-vestul Rusiei, în vederea creării a două ”asociaţii teritoiale strategice ale Forţelor armate - Districtele Militare Moscova şi Leningrad”.

MODERNIZARE NUCLEARĂ

Cei doi au anunţat, de asemenea, îmbunătăţiri şi modernizări ale mijloacelor de disuasiune nucleară ruse.

Şoigu a anunţat lansarea desfăşurării celei mai noi rachete balistice intercontinentale (ICBM) ruseşti, de tip RS-28 Sarmat.

”Lansări cu succes ale unei rachete grele a sistemului de rachetă (de tip) Sarmat a permis să se înceapă să se lucreze la desfăşurarea acesteia”, a anunţat el.

Vladimir Putin a precizat că acest sistem urmează să fie introdus în serviciu ”în viitorul apropiat”.

Serghei Şoigu a anunţat că dotarea forţelor armate cu o nouă generaţie de rachete supersonice - de tip Zircon şi Kinjal - urmează să fie accelerată.

REPARAŢII MILITARE

Şoigu a anunţat în această reuniune schimbări în întreţinerea şi repararea echipamentului militar - o problemă persistentă de la invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie.

”Anul viitor se vor crea trei fabrici de reparaţii, iar repraţiile la unităţile militare vor fi consolidate”, a anunţat el.

Şoigu a abordat, de asemenea, problema corupţiei în achiziţiile militare.

”Tranziţia externalizării, în perioada 2008-2012, a condus practic la distrugerea corpurilor militare de reparaţii, ceea ce a afectat în mod negativ funcţionarea armamentului şi echioamentului. Începând din 2012 s-au luat măsuri în vederea reînfiinţării acestor” corpuri militare de reparaţii, a anunţat ministrul.

Putin a subliniat, la rândul său, asupra faptului că Rusia ”nu va repeta greşeli din trecut când, în interesul creşterii capacităţii apărării, acolo unde este necesar şi acolo unde nu este necesar, ne-am distrus economia”.

”Nu ne vom angaja în militarizarea ţării şi în militarizarea economiei, în primul rând pentru că nivelul dezvoltării atins până acum şi structura economiei nu cer acest lucru. Avem de toate”, a subliniat liderul de la Kremlin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.