Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat joi legea revocării ratificării Tratatului Interzicerii Testelor Nucleare (TICEN/CTBT), în timpul Războiului din Ucraina şi unei crize cu Occidentul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea, publicată pe portalul oficial de informaţii juridice, a fost adoptată de Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, la sfârşitul lui octombrie.

Tratatul a fost adoptat de către Adunarea Generală a ONU în septembrie 1996 şi a fost deschis ratificării. Rusia l-a ratificat în 2000.

La începutul lui octombrie, Vladimir Putin a anunţa că ţara sa ar putea să revoce ratificarea TICEN şi să răspundă astfel Statelor Unite, care nu l-au ratificat niciodată.

”Nu sunt pregătit să spun dacă trebuie sau nu să reluăm testele” nucleare, adăuga el, lăudând însă dezvoltarea unor noi rachete extrem de puternice care pot transporta ogive nucleare.

De la începutul Războiului din Ucraina, în februarie 2022, preşedintele rus a ameninţat cu un recurs la arma nucleară şi a desfăşurat în vara lui 2023 armament nuclear tactic în Belarus, cel mai apropiat aliat al său.

Legea revocării ratificării Tratatului Interzicerii Testelor Nucleare a fost adoptată mai întâi de către Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, după care a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Federaţiei la sfârşitul lui octombrie.

Preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, cataloga acest vot drept ”răspunsul la o atitudine odioasă a Statelor Unite faţă de obligaţiile pe care le au privind menţinerea securităţii globale”.

La sfârşitul lui octombrie, Rusia a procedat la tiruri de testare a unor rachete balistice vizând pregătirea forţelor ruse de un ”atac nuclear masiv” de ripostă.

Doctrina militară rusă prevede o recurgere ”strict defensivă” la arma atomică, în cazul unui atac asupra Rusiei cu armament de distrugere în masă sau în cazul unei agresiuni cu armament convenţional ”care ameninţă existenţa însăşi a statului”.

În februarie, Rusia şi-a suspendat participarea la Tratatul dezarmării nucleare New START, pe care l-a semnat cu Statele Unite în 2010 - ultimul acord bilateral nuclear care lega Rusia şi Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.