Preşedintele rus Vladimir Putin s-a angajat să acorde prioritate cooperării cu statele africane, într-un discurs pe care l-a susţinut la Conferinţa Parlamentară Internaţională Rusia-Africa, luni, la Moscova, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul de la Kremlin a anunţat că va acorda ”prioritate” relaţiilor cu ţările africane în contextul în care Moscova caută noi parteneri pentru a face faţă sancţiunilor internaţionale care i-au fost impuse din cauza Războiului rus din Ucraina.

”Ţin să subliniez că ţara noastră a acordat întotdeauna şi va continua să acorde prioritate cooperării cu statele africane”, a declarat Putin luni, la Moscova, în faţa unor reprezentanţi africani.

”Ţara noastră este hotărâtă să continue construirea unui parteneriat strategic în sensul deplin al cuvântului cu prietenii noştri africani, iar noi suntem pregătiţi să modelăm împreună agenda mondială”, a dat asigurări Putin.

El a apreciat că Rusia, la fel ca Africa, ”apără valorile morale tradţionale” prin ”opoziţia faţă de ideologia neocolonială impusă din străinătate”.

LIVRARE DE CERALE

Putin a promis să livreze Africii cereale, în cazul în care Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene nu este prelungit peste două luni, când se încheie prelungirea anunţată sâmbătă de către omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.

”Dacă decidem până la urmă să nu prelungim acest acord în 60 de zile, atunci suntem pregătiţi să livrăm din Rusia, în mod gratuit, tot volumul care era destinat în ultima vreme ţărilor care au cea mai mare nevoie din Africa”, a anunţat el în acest discurs, în faţa unor oficiali africani.

El consideră că Rusia ”îşi îndeplineşte conştiincios toate obligaţiile, atât în aprovizionarea cu hrană, îngrăşăminte, carburant şi alte produse critice pentru statele de pe continent, contribuind astfel la asigurarea securităţii lor alimentare şi energetice”.

El şi-a reiterat criticile la adresa Uniunii Europene (UE), pe care o acuză de acapararea cerealelor care pleacă din porturile din Ucraina.

”Doar trei milioane de tone de cereale au fost expediate în Africa şi 1,3 milioane de tone către ţările cele mai sărace din Africa” de către UE, a acuzat el, în timp ce Rusia a trimis în Africa ”12 milioane de tone” de cereale.

Preşedintele rus a anunţat în acest discurs că Moscova ”va decide participarea sa viitoare” la Acordul de la istanbul, prelungit sâmbătă până la 18 mai, doar în cazul se ”asigură” ”o implementare dreaptă şi corectă” a acestuia.

Luni, Ministerul rus de Externe a condiţionat continuarea Acordului de către Moscova de ”reconectarea” Băncii Rosselkhozbank la sistemul internaţional de plată SWIFT, ”abolirea restricţiilor asigurărilor şi reasigurării” navelor şi ”deblocarea activelor străine şi conturilor întreprinderilor ruseşti asociate producţiei şi transportului de mărfuri alimentare şi îngrăşăminte”.

”Fără progrese în respectarea acestor cerinţe (...), participarea noastră la (Acordul de la Istanbul) va fi suspendată”, a avertizat ministerul rus.

În situaţia actuală, Acordul de la Istanbul ”va continua să funcţioneze în următoarele două luni în parametri actuali, fără nicio schimbare în porturile vizate”, a precizat el în acest comunicat.

COOPERARE

Putin anunţă că Rusia vrea să-şi accelereze cooperarea cu ţările africane în domeniul energiei, medicinei şi dublarea cotelor studenţilor africani în universităţile ruseşti.

Moscova caută în prezent, din cauza sancţiunilor care i-au fost impuse în urma ofensivei sale în Ucraina, susţinători în Asia şi Africa, unde numeroase ţări nu au condamnat, în mod deschis, intervenţia militară rusă.

Rusia şi-a multiplicat, în ultimii ani, iniţiativele pe continentul african, vizând să se prezinte drept o alternativă a fostelor puteri colonaile.

Ea a semnat numeroase parteneriate - economice şi militare -, iar grupul paramilitar Wagner este implantat în mai multe ţări, inclusiv în republica Centrafricană, unde a contribuit la o erodare a influenţei Franţei.

SUMMIT RUSIA-AFRICA ÎN IULIE

Următorul summit Rusia-Africa, al doilea de acest fel, urmează să aibă loc în perioada 26-29 iulie, la Sankt Petersburg.

Putin a dat asigurări luni că pregăteşte ”foarte serios” această întâlnire şi i-a invitat pe liderii africani şi organizaţii regioonale să ia parte.

la primul summit de acest fel, în 2019, Vladimir Putin s-a felicitat pentru faptul că a ”deschis o nouă pagină” a relaţiilor cu Africa- un continent de pe care Rusia s-a retras puternic în urmă căderii fostei Uniuni Sovietice.

La acea reuniune au participat reprezentanţi ai 54 de ţări africane, inclusiv 43 de şefi de stat.

”Declaraţia comună” adoptată atunci denunţa ”diktate politice şi şantajul monetar”.

Poutine promet de livrer l'Afrique en céréales si l'accord sur les exportations ukrainiennes n'était pas reconduit
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.