Preşedintele rus Vladimir Putin a numit luni un guvernator interimar al regiunii Habarovsk, în Extremul Orient, zguduită de câteva săptpmâni de proteste faţă de arestarea fostului guvernator, acuzat de crime, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Putin l-a numit pe Mihail Degtiaev, un deputat din cadrul Dumei de Stat, guvernator interimar al Habarovskului, în unei reuniuni prin videoconferinţă, a anunţat într-un comunicat Kremlinul.

Degtiarev este membru al partidului naţionalist LDPR, din care face parte şi Seghei Furgal, destituit luni din postul de guvernator în urma arestării sale la 9 iulie în urma unor acuzaţii de crimă, pe care le respinge.

Adus la Moscova după arestare şi plasat în detenţie provizorie în capitala rusă, Serghei Furgal este cercetat cu privire la acuzaţii de crime comise în urmă cu peste 15 ani.

Susţinătorii săi denunţă în acest dosar o tentativă de neutralizare a unui adversar al Partidului Rusia Unită, aflat la putere.

Arestarea lui Furgal a declanşat o serie de manifestaţii de protest la Habarovsk, un oraş cu 600.000 de locuitori, situat la aproximativ 6.100 de kilometri est de Moscova.

La cele mai importante manifestaţii, în ultimele două sâmbete, au participat cel puţin 10.000 de oameni - peste 50.000 potrivit unor estimări.

La Moscova, mişcări ale opoziţiei au reunit mulţimi importante în trecut, însă manifestaţii de această amploare rămân rare în regiunile ruse.

Prin numirea lui Degtiarev interimar, Putin pare să încerce să calmeze situaţia la Habarocsk, unde Kremlinul a trimis deja un emisar în urma arestării lui Furgal.

”Am să vă propun o activitate de o mare responsabilitate, foarte importantă”, a declarat Putin în reuniunea prin videoconferinţă cu Mihail Degtiarev.

Acesta din urmă s-a declarat pregătit să se ducă ”imediat” în regiunea Habarovsk, pentru a se concentra asupra unei ”funcţionări stabile” a autorităţilor regionale.

LDPR, care se afişează ca un partid de opoziţie, îl susţine însă pe Putin în majoritatea subiectelor, inclusiv în recenta revizuire a Constituţiei, care i-a permis să-şi consolideze puterea.

Potrivit versiunii anchetatorilor, Furgal a organizat în 2004 şi 2005 asasinarea mai multor oameni de afaceri şi a fost denunţat de ”complici” de la acea vreme.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.